Primăria nu se gospodăreşte corespunzător, nu există canalizare, clădirea şcolii este o ruină, oamenii sunt discriminaţi, nu primesc răspunsuri la cereri în termen legal, nu li se dau numere de înregistrare, din Primărie dispar acte, site-ul instituţiei nu afişează toate Hotărârile Consiliului Local... Sunt doar câteva pasaje dintr-o petiţie înregistrată pe 27 ianuarie la Prefectura Bihor de o localnică din Lugaşu de Jos.

Între acuzele aduse de aceasta primarului Sorban Levente, una vizează însă o faptă cu totul nedemnă: discriminarea cetăţenilor pentru opţiuni politice diferite sau pentru că îşi înstrăinează o proprietate unor "arabi", alterând puritatea etnică a aşezării.

Însuşi domnul primar

După un an, un nou "caz Ditrău" se dezvăluie în Bihor. Dacă în februarie 2020 populaţia din comuna harghiteană era asmuţită de un preot catolic împotriva a doi srilankezi angajaţi la o brutărie locală, în Lugaşu de Jos cel care stimulează xenofobia e chiar edilul Sorban Levente (foto).

Acuzaţia aparţine unei localnice de etnie maghiară din satul Urvind, Egri Katalin, luată la ochi de primar în campania pentru alegerile locale, când femeia a sprijinit un alt candidat. "Odată cu începerea campaniei, subsemnata mi-am exprimat public orientarea politică în sensul susţinerii candidatului PNL, ceea ce a stârnit o serie de reacţii denigratoare, jignitoare, ba chiar şi ameninţătoare din partea funcţionarilor Primăriei, cei care m-au hărţuit fiind însuşi dl primar şi un angajat, în timpul orelor de serviciu", a scris autoarea petiţiei.

Expropriată fără acte

Necazurile femeii au început însă în 2018, când pe un teren de-al său a fost depozitat pietriş şi, pentru că nu-l putea lucra, a făcut la Parchetul Aleşd o plângere in rem pentru tulburare de posesie şi distrugere, cerând identificarea şi sancţionarea făptaşilor. Ulterior, a aflat că erau muncitori puşi de Primărie să facă un canal de scurgere. Pe o altă proprietate, muncitorii au îngropat tuburi pentru canalizare pluvială, lăsând bolovanii rezultaţi pe marginea terenului.

"Eu nu am fost înştiinţată că terenul va fi afectat. Culmea, ori proiectul n-a fost bun, ori muncitorii au greşit, căci apoi au săpat din nou şi au mutat conductele 2 metri în lateral", spune femeia. Pe un al treilea teren, Primăria a amenajat un drum, tot fără s-o înştiinţeze. "Practic, am fost expropriată nelegal. Din 51 de ari am rămas cu 47, dar n-am primit nicio despăgubire şi plătesc în continuare impozit pe toată suprafaţa", explică aceasta.

Parchetul a clasat dosarul, femeia contestând soluţia la Judecătoria Aleşd, fără succes. A vrut să depună ca probă o schiţă cadastrală a terenului întocmită în 2017 şi aflată la Primărie, dar funcţionarii i-au sugerat refacerea ei. "Ne-au zis să facem alta, suprapunând terenurile noastre peste ale unui vecin, să iasă aceeaşi suprafaţă. N-am fost de acord, iar când am cerut schiţa, ni s-a spus că a dispărut".

N-a vândut primarului

În petiţie, femeia afirmă şi că primarul a declanşat împotriva sa o "reală persecuţie", care a culminat toamna trecută cu o postare pe grupul de Facebook Kicsiny Falum, al satului Urvind/Örvend, despre care bănuieşte că este administrat de un angajat al Primăriei şi unde "dl primar a incitat la ură locuitorii fiindcă am făcut cadou un teren unor migranţi care prezintă pericol pentru comunitate".

Egri Katalin a declarat BIHOREANULUI că, în realitate, în 2019 a vândut unui palestinian un grajd învecinat cu o proprietate a primarului şi i-a donat terenul cumpărătorului, la pachet, pentru a evita, în mod legal, procedura preemţiunii, care ar fi obligat-o să facă întâi o ofertă vecinilor, inclusiv lui Sorban, interesat să-l cumpere pe bani puţini. "Cumpărătorul a făcut facultatea în România, s-a căsătorit cu o bihoreancă şi voia să înceapă la Urvind o afacere agricolă. Proprietatea privată este ocrotită de lege şi eu pot face ce vreau cu proprietatea mea. Cumpărătorul nu este migrant şi nu prezintă un pericol pentru comunitate", spune Katalin.

Înainte ca tranzacţia să fie finalizată, Primăria a schimbat scriptic destinaţia grajdului în "clădire rezidenţială" şi a somat-o ca în 18 zile să-i repare acoperişul fiindcă "strică imaginea satului", deşi construcţia nu este la şosea.

"Lapidată" pe Facebook

Anul trecut, pe 24 septembrie, cu trei zile înaintea alegerilor locale, primarul Sorban, candidat la al patrulea mandat, a transmis pe grupul de Facebook Kicsinyi Falum al satului Urvind/Örvend, ataşând şi contractul dintre Egri şi cumpărător, un mesaj "denigrator şi discriminatoriu". Mai mult, drept pedeapsă, femeia a fost eliminată din grup.

"Asemenea persoană, capabilă de orice pentru bani, este imorală. Persoana care vrea să stabilească migranţi în Urvind şi le donează proprietăţi nu poate fi formatoare de opinie în aşezarea noastră veche de pe vremea lui Arpad (n.r. – primul şef al triburilor ungare, secolul IX). Acum s-a aliat cu un partid (n.r. – PNL) care de 12 ani a atacat Urvindul cu gura plină de spume în Consiliul Local. În mod sigur, Egri Katalin a făcut o afacere bună pe pielea noastră. Dar pentru noi, adevăraţii urvindeni, cel mai important obiectiv al viitorului meu mandat va fi ca comuna să exproprieze aceste terenuri de la migranţii ce reprezintă un pericol pentru comunitatea noastră" - este mesajul transmis în numele edilului pe grupul administrat, spune femeia, de un angajat al Primăriei.

Oamenii primarului

Potrivit Constituţiei, "cetăţenii sunt egali în faţa legii, fără privilegii şi fără discriminări", Codul Penal pedepseşte incitarea la ură cu închisoare între 6 luni şi 3 ani, iar Codul Administrativ obligă funcţionarii, cărora le sunt asimilaţi şi primarii, "să nu aducă atingere onoarei, reputaţiei, demnităţii, integrităţii fizice şi morale a persoanelor cu care intră în legătură în exerciţiul funcţiunii", şi să asigure "egalitate de tratament cetăţenilor".

BIHOREANUL a încercat să afle explicaţii de la primarul Sorban Levente, căutându-l marţea trecută la Primărie şi telefonic, fără însă ca acesta să răspundă. De altfel, reporterul n-a putut smulge vreo informaţie nici de la funcţionari, nici măcar de la Ehupov Norbert (foto), însărcinat cu aplicarea Legii privind liberul acces la informaţiile de interes public, care a refuzat să spună dacă el administrează şi pagina de Facebook a satului Urvind.

În schimb, pe durata prezenţei în comună, maşina BIHOREANULUI a fost urmărită de un VW al cărui şofer, la un moment dat, s-a apropiat agresiv, luând la rost reporterul şi somându-l: "Pleacă de-aici!". O localnică l-a identificat: Antal Levente, naşul unuia dintre copiii primarului, cunoscut ca voluntar la Poliţia Locală Lugaşu de Jos, unde ar servi ca "martor" la emiterea proceselor-verbale de contravenţie.

Fixaţie cu "arabii"

Primarul a răspuns abia vineri printr-un e-mail semnat de "Biroul de Presă al Primăriei Lugaşu de Jos" (structură inexistentă), care ocoleşte lămurirea postării de pe contul de Facebook, pretinzând că acesta nu aparţine Primăriei, iar edilul "nu are nicio pârghie" de a sancţiona postările. La fel, a lăsat neclarificat dacă autorul mesajului a fost Sorban, aşa cum reiese din promisiunea că "obiectivul viitorului meu mandat" va fi exproprierea "migranţilor".

Referitor la înstrăinarea grajdului şi terenului de către Egri Katalin, în răspuns se afirmă că aceasta a ocolit legea preemţiunii şi se reiterează acuza că "a donat imobile unor cetăţeni din lumea arabă", tot ea fiind cea care ar fi cerut schimbarea destinaţiei grajdului în clădire rezidenţială "probabil pentru a fi valorificată către cetăţeni din Emiratele Arabe, Pakistan sau Palestina".

"Biroul de presă" susţine că "primarul nu discriminează niciun cetăţean", dar arată, ironic, că "sunt unele nemulţumiri privind denumirea instituţiei, care nu este afişată bilingv, problemă ce va fi remediată în scurt timp". Mai pe româneşte, Primăria va căpăta curând şi o inscripţie în limba maghiară. Detaliu care, de bună seamă, nu îi va face pe localnici nici mai satisfăcuţi de serviciile comunale, nici mai încrezători că nu au un primar xenofob, care se ascunde când isprăvile sale trec de hotarele săteşti.


NEBUNĂ ŞI LIBERALĂ
"Atac la persoană"

"Biroul de Presă" al Primăriei avertizează că răspunsul trimis BIHOREANULUI conţine şi "informaţii cu caracter personal" ce nu pot fi puse la dispoziţia ziarului, arătând că Egri Katalin ar fi necredibilă, având o afecţiune psihică!

"Conducerea Primăriei Lugaşu de Jos consideră că prezenta acţiune face parte dintr-o răfuială politică pornită de PNL; totodată considerăm că este foarte trist că o formaţiune politică foloseşte persoane cu boli psihice pentru a-şi atinge obiectivele electorale".

"Nu mi-a cerut nimeni să scriu petiţia. Prin dezvăluirea publică a unei informaţii personale, dl primar nu urmăreşte decât să mă discrediteze. Face un atac la persoană pentru că nu îşi poate justifica propriile fapte", spune femeia.