Anual, pe 29 septembrie, se sărbătoreşte Ziua Internaţională de Conştientizare a Risipei Alimentare, pe care Banca pentru Alimente Oradea o marchează acum printr-o reuşită dorită de mult: primul contract încheiat cu mai multe magazine, care în fiecare zi, la finalul programului, predă ONG-ului produsele alimentare cu termen scurt de valabilitate, care nu au fost vândute.

În loc să ajungă la gunoi, aceste alimente ajung acum pe mesele unor bihoreni care, altfel, ar putea să se culce flămânzi.

Alimente predate după închiderea magazinului

Este vorba de şase magazine Penny din Oradea şi Oşorhei, care deja au semnat contractul cu Banca Regională pentru Alimente Oradea, ONG care, în iunie 2021, s-a acreditat la Ministerul Agriculturii ca operator-receptor al acestor alimente şi le distribuie către nevoiaşi. Potrivit preşedintei asociaţiei, Gabriela Vereş, şi magazinele Penny din Salonta şi Beiuş urmează să se alăture programului.

„Pot fi preluate produse alimentare de bază, perisabile și neperisabile, produse de origine animală sau vegetală, produse donate de unitățile de alimentație publică, supe instant, sosuri ambalate, produse proteice, aperitive și gustări gata de consum, precum și produse nealimentare”, a precizat Vereş.

În fiecare seară, reprezentanţii ONG-ului trec pe la magazine, preiau aceste produse, iar apoi le împart altor asociaţii, care au în grijă persoane vulnerabile, precum centrele pentru orfani ori pentru bătrâni.

Preluarea alimentelor din supermarket este o reuşită pentru Banca pentru Alimente Oradea, deoarece este o consecinţă a modificărilor aduse Legii Risipei Alimentare (Legea 217/2016), la iniţiativa deputatului UDMR de Bihor, Szabó Ődőn. De pildă, acum magazinele sunt scutite de TVA pentru alimentele predate.  

Cum se combate foamea, dar şi risipa alimentară

Înfiinţată în urmă cu un an şi jumătate, Banca pentru Alimente Oradea a livrat deja 800 de tone de alimente organizaţiilor cu programe social-caritabile din Bihor, dar nu numai, asociaţia având activitate şi în judeţele Sălaj, Satu Mare şi Maramureş.

„Banca și-a început activitatea în martie 2020, colectând de la companiile donatoare până în prezent 800 de tone de alimente, în valoare de 5,8 milioane lei. Aceste produse salvate de la risipă au fost distribuite cu ajutorul a 90 de organizații la aproximativ 20.000 de persoane din categorii defavorizate”, a declarat Gabriela Vereş.

Toate produsele pe care Banca le preia se află în termen de valabilitate, sunt bune pentru consum uman și sunt donate imediat mai departe. Din motive de trasabilitate, alimentele nu pot fi donate direct persoanelor fizice, ci doar prin intermediul ONG-urilor cu programe sociale destinate persoanelor în situații de risc socio-economic și grupurilor vulnerabile.

De sărbători, rețeaua organizează și colecte în magazinele partenere, fiind singura ocazie pentru persoanele fizice să doneze alimente prin băncile alimentare către persoanele aflate în nevoie.