Noul Cod Rutier a intrat în vigoare din 19 ianuarie, spre ghinionul unor orădeni care încă nu au apucat să intre în legalitate. Este vorba despre posesorii de mopede, obligaţi prin noile prevederi ale actului normativ să deţină permis de conducere pentru aceste vehicule.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, subcomisarul Alina Dinu, a anunţat, marţi, că poliţiştii rutieri au întocmit deja dosare penale pe numele unor orădeni prinşi conducând mopede fără permis.

"Este vorba despre un orădean de 48 ani, depistat luni dimineaţa pe strada Cazaban, şi de un altul de 20 ani, prins tot luni, în jurul orei 17.30, conducând un moped pe bulevardul Dimitrie Cantemir. În ambele cazuri au fost întocmite acte premergătoare începerii urmăririi penale", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

Ofiţerul atrage atenţia că, începând cu 19 ianuarie, data intrării în vigoare a noului Cod Rutier, pentru a conduce pe drumurile publice autovehicule, categorie în care se înscrie şi mopedul, conducătorii acestora trebuie să posede permis de conducere corespunzător. "Permisele de conducere eliberate pentru orice categorie de autovehicule sunt valabile pentru vehiculele din categoria AM (mopede)", a subliniat Dinu.

Pe de altă parte, intrarea în vigoare a noului Cod Rutier a stârnit deja controverse, deoarece nu au fost publicate normele de aplicare ale acestuia. Presa centrală a atras atenţia că, deşi şcolile de şoferi sunt asaltate de cereri, acestea susţin că legea nu este completă şi nu ştiu ce să-i înveţe efectiv pe elevi. În plus, companiile care se foloseau de mopede pentru a livra pizza de exemplu se plâng că statul nu le-a dat un răgaz până la care să-şi instruiască angajaţii, iar astfel afacerile le sunt afectate.