Cei 10 studenți care urmează programul de medicină militară de la Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea au depus, joi, jurământul militar prin care au promis că vor fi loiali României.

Ceremonia, desfășurată în Piața Unirii pe o vreme caldă, a fost urmărită de un public destul de numeros, format din părinți, rude sau prieteni ai studenților militari, profesori, dar și de colegii lor civili.

„Jur credință patriei mele, România”

În premieră, Universitatea din Oradea școlarizează în acest an academic studenți militari, care urmează cursurile Facultății de Medicină și Farmacie, la fel ca studenții civili, dar în același timp au parte și de o instrucție asigurată de Institutul Medico-Militar din subordinea Ministerului Apărării Naționale, pregătindu-se astfel și să trateze răni de război.

FMF Oradea are alocate, pentru anul I de Medicină militară, 10 locuri, toate ocupate de studenți recrutați de MAPN. Nici unul dintre ei nu este din Bihor: trei vin din Suceava, 2 din Timișoara și câte unul din Botoșani, Tulcea, Târgu Neamț și București. Concurența pentru cele 10 posturi a fost destul de mare, în total înscriindu-se circa 60 de candidați.

Joi, studenții militari s-au așezat în formație în Piața Unirii, alături de militari ai Centrului 54 Comunicații și Tehnologia Informației Oradea.

Îmbrăcați în uniformă militară și cu armele pe umăr, dar vizibil emoționați, cei 10 tineri, atât fete, cât și băieți, au rostit în cor jurământul militar: „Eu, student, jur credință patriei mele, România, jur să-mi apăr țara chiar cu prețul vieții, jur să respect Constituția, legile țării și regulamentele militare. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”. Apoi, împreună cu preotul militar Mircea Ioniță, au rostit, tot în cor, rugăciunea „Tatăl nostru”.

„Studenți, de azi înainte, cu voia voastră și prin ocrotirea lui Dumnezeu, v-ați legat pe viață de țară. Fiți demni ca acest jurământ”, le-a spus tinerilor comandantul Institutului Medico-Militar, colonelul Mihail-Silviu Tudosie.

„Perla coroanei”

Deși organizatorii anunțaseră că la eveniment va participa și ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, acesta nu a fost prezent, instituția fiind reprezentată de secretarul de stat Eduard Bachide.

Oficialul a spus că în trei facultăți de medicină din România, printre care în premieră se numără și cea din Oradea, învață aproape 600 de studenți militari, care la finalul studiilor vor ocupa posturi în sistemul medical coordonat de MApN. „Vă pregătiți pentru cariere care nu sunt accesibile oricui”, le-a spus Bachide studenților militari.

La eveniment au mai luat cuvântul tânăra Diana Cârciu, în calitate de reprezentantă a celor 10 studenți militari de la FMF, care a vorbit despre emoțiile care îi încearcă pe ea și pe colegii ei la începutul carierei pe care și-au ales-o, și decanul facultății, Florian Bodog, care a spus că specializarea militară este „perla coroanei” pentru FMF Oradea.

Au mai fost prezenți la ceremonie și alți șefi ai Armatei ori instituțiilor locale: prefectul Marcel Dragoș, vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, viceprimarul Oradiei Teofil Filimon, rectorul UO, Constantin Bungău.

Pe lângă aceștia, șirul „VIP-urilor” a mai fost îngroșat de subsecretarul de stat din Ministerul Dezvoltării, Gabriel Ghilea, subprefectul Emilian Pavel, fostul decan al FMF, Adrian Maghiar, prodecana facultății, Annamaria Pallag, ori Alin Bodog, conferențiar în cadrul FMF și, totodată, fratele actualului decan.

La finalul festivității, militarii și studenții au defilat prin Piața Unirii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!