Autorităţile din Bihor au făcut miercuri, un prim bilanţ după ce campania de vaccinare anti-Covid a început pe 5 ianuarie şi în judeţ. Prima zi a acesteia este considerată un succes, nefiind risipită nicio doză de vaccin Pfizer. De asemenea, s-au înregistrat puţine reacţii adverse, nici acestea grave.

Dr. Diana Racz, specialist în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, a declarat pentru BIHOREANUL că în cursul zilei de marţi au fost utilizate 510 doze de vaccin, pentru tot atâtea cadre medico-sanitare care lucrează în cele 12 centre de vaccinare din unităţi medicale publice şi private.

"S-au raportat doar trei reacţii alergice uşoare, la nivel cutanat", a spus dr. Racz, fapt care este de natură să încurajeze în continuare vaccinarea. Practic, niciunul dintre medicii, asistentele, infirmierele şi brancardierii cărora li s-a administrat vaccinul în ziua precedentă nu a suferit vreo reacţie secundară semnificativă, în cele trei cazuri fiind vorba despre uşoare alergii ale pielii în locului unde a fost făcută injecţia.

Pentru a doua zi a campaniei, miercuri, au fost programate la vaccinare alte 515 cadre medico-sanitare, urmând ca numărul celor cărora li s-a administrat efectiv vaccinul să fie cunoscut joi.

Până în prezent, în cele 12 centre de vaccinare din Bihor au fost distribuite 975 de doze de vaccin prin intermediul Direcţiei de Sănătate Publică. "În cursul zilei de azi urmează să mai primim de la centrul regional din Cluj încă 705 doze", a precizat dr. Diana Racz.

Pe de altă parte, şi prefectul Dumitru Ţiplea consideră că începutul campaniei de vaccinare în Bihor a fost făcut cu dreptul. "Începem anul cu speranţa că vaccinarea ne va permite să revenim cât mai curând la o viaţă normală, cu toţii. Decizia de a ne vaccina ţine de fiecare dintre noi, dar numai împreună, printr-un efort comun, vom putea învinge acest război cu virusul", a transmis prefectul Ţiplea printr-un comunicat, adăugând că "până atunci, însă, trebuie să respectăm în continuare regulile şi măsurile sanitare, care şi-au dovedit deja eficienţa pentru limitarea răspândirii virusului".