La mai bine de două zile de la alunecările de teren care au distrus grădina publică Ciuperca, Primăria Oradea a avut abia marţi prima reacţie pe această temă, încercând să minimalizeze dezastrul și susţinând, într-un comunicat, că prăbuşirea a afectat mai puţin de 10% din lucrări.

"În vederea constatării situaţiei din teren, s-a constituit o comisie din care au făcut parte Marius Moş – director DMPFI Primăria Oradea, Daniel Tivadar – şef de proiect SC Poliart SRL, Marius Ionaşcu – director tehnic SC Abed Nego Com SRL, dirigintele de şantier Dănuţ Mureşan şi alţii. Comisia a stabilit că porţiunea cuprinsă între punctul de alimentaţie publică şi amfiteatru, destinată publicului vizitator, nu prezintă siguranţă şi stabilitate. Pentru evitarea producerii unor evenimente neplăcute care ar putea pune în pericol cetăţenii, s-a dispus închiderea accesului public pe întreg amplasamentul situat între punctul de alimentaţie publică şi pasarela peste drumul expres şi calea ferată", se arată în comunicat.

Documentul menţionează că, în urma evaluării pagubelor din zonele în care s-au produs alunecările de teren, "s-a stabilit că din suprafaţa totală de 38.759 mp, au fost afectaţi cca 3100 mp (mai puţin de 10%), iar din lungimea totală de 1200 metri a aleilor, sunt afectaţi 165 de metri. De asemenea, un singur punct de belvedere din cele cinci a fost afectat de alunecarea de teren", se arată în comunicat.

Reprezentanţii municipalităţii susţin că au dispus recuperarea tuturor materialelor din zonele afectate: mobilier (bănci, coşuri de gunoi, corpuri de iluminat), elemente ale sistemului de irigaţie, plante etc, cea mai mare parte a acestora fiind în stare bună. Un expert independent va analiza lucrările.

„În zilele următoare, Primăria Municipiului Oradea va comanda efectuarea unei expertize tehnice de către un expert independent pentru stabilirea cauzelor alunecărilor de teren, a soluțiilor tehnice optime de remediere și de stabilizare a versantului. Se va solicita expertizarea atât a proiectului tehnic, cât şi a lucrărilor efectuate”, a spus viceprimarul Mircea Mălan, citat în comunicat.

În pregătirea expertizei, echipe ale Inspectoratului Teritorial în Construcţii şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au făcut verificări în teren şi au colectat primele date. De asemenea, municipalitatea a dispus executarea unor forări de către geologi, pentru a putea pune la dispoziţia experţilor datele necesare, arată documentul.

Lucrări expertizate

Chestionat pe această temă, edilul a explicat, într-o declarație făcută BIHOREANULUI, că expertul va veni în cursul zilei de joi, pentru a analiza situația la fața locului. "Profesorul universitar Florian Roman, al cărui nume a fost vehiculat iniţial, a supervizat lucrările de proiectare şi nu poate verifica singur. Expertul independent va verifica atât proiectul tehnic cât şi execuţia lucrărilor. Alunecările de teren pot avea doar trei cauze posibile: eroare de proiectare, eroare de execuţie sau catastrofă naturală", a declarat viceprimarul Mircea Mălan. De altfel, profesorul universitar Marin Marin de la Facultatea de Construcţii din Timişoara va trebui să ofere municipalităţii şi soluţii pentru refacerea lucrărilor.

În paralel, firma Abed Nego va aduna de la faţa locului toate materialele care vor putea fi refolosite în primăvară, la refacerea lucrărilor. "Constructorul va ridica toate elementele de mobilier urban de la bănci şi coşuri de gunoi la stâlpi de iluminat public, dar şi dalele, reţelele de irigare şi plantele. Materialele şi plantele vor fi duse într-un depozit astfel încât în primăvară, la refacerea lucrărilor, să le putem remonta şi replanta", a precizat edilul.

Cafe bar închis

Pe de altă parte, Mălan a adăugat că, pentru siguranță, şi activitatea cafe-barulului Ciuperca, amenajat la cea mai importantă zonă de belvedere, a fost suspendată. "Cafe-barul va rămâne închis. Proprietarul îşi adună lucrurile şi pleacă de acolo până vom avea certitudinea că localul îşi poate relua activitatea în siguranţă", a declarat Mălan.

Lucrările de amenajare a Dealului Ciuperca au fost finanţate prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, valoarea totală a investiţiei fiind de 1.942.304 euro. Lucrările au fost efectuate pe o suprafaţă de 38.759 mp, fiind începute în decembrie 2014 şi finalizate în decembrie 2015. Lucrarea, executată de firma Abed Nego după un proiect al societăţii Poliart, are un termen de garanţie de cinci ani. 

Valoarea efectivă a pagubelor provocate de alunecările de teren este în curs de evaluare.