Viitorul Muzeu al Pâinii din incinta Cetăţii începe să prindă contur. Angajaţii firmei Constructorul Sălard au refăcut clădirea în mare parte, iar cuptoarele fostei brutării au fost reabilitate în proporţie de 80%.

"Anul 2010 a reprezentat pentru Cetatea Oradea un capitol în care au fost începute mari lucrări de reabilitare. Ţin să le mulţumesc colegilor de la Direcţia de Dezvoltare Durabilă pentru proiectele câştigate şi întregii echipe implicate în organizarea lucrărilor", a declarat viceprimarul Rozalia Biro, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în Cetate.

Cu ocazia întâlnirii, reprezentanţii municipalităţii au aprins focul, după o pauză de 13 ani, în primul cuptor funcţional din incita brutăriei. "Aici vor putea să îşi producă pâinea şi produsele din panificaţie pe care le doresc turiştii care vor veni să viziteze Cetatea", a declarat pentru BIHOREANUL Dumitru Sim, managerul de proiect al lucrărilor de reabilitare.

Cuptoarele brutăriei din incinta fortificaţiei au fost redimensionate pentru a produce doar 2.000 de pâini faţă de capacitatea totală de 6.000 de pâini pe zi. Brutăria, care a fost până la sfârşitul secolului trecut unul dintre principalii furnizori de pâine din judeţ, va fi redeschisă mai mult pentru a atrage vizitatorii Cetăţii într-o activitate interactivă decât pentru a face profit.

Conform datelor oficiale, clădirea, în forma în care arată astăzi, a fost construită imediat după cucerirea cetăţii de către austrieci, în anul 1692, din ordinul generalului Corbelli. Ridicată pe amplasamentul fostei magazii de alimente, brutăria s-a construit cel mai probabil după planurile inginerului militar, baronul Ernst von Borgsdorf, însărcinat de Curtea vieneză cu elaborarea planurilor de refacere a cetăţii.

Clădirea şi-a păstrat funcţiunea principală din anul 1692 şi până 1997, producând vreme de 305 ani pâine pentru bihoreni.