Primarul Ilie Bolojan a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că documentele necesare aprobării primului împrumut pe care municipalitatea îl va acorda pentru reabilitarea imobilului din Piaţa Unirii nr. 5, sunt aproape de finalizare.

Angajaţii municipalităţii preconizează că proiectul tehnic pentru reabilitarea clădirii va fi gata până la jumătatea lunii august, după care se vor cunoaşte exact costurile reabilitării şi se va trece la încheierea contractelor de finanţare. Astfel, până la sfârşitul lunii august să fie semnat contractul de împrumut, a arătat edilul şef.

Bolojan a anunţat şi că, în premieră, nu doar persoanele fizice pot beneficia de acest împrumut din partea municipalităţii, ci şi cultele de pe raza municipiului Oradea. "Vom asigura finanţare unităţilor de cult pentru reabilitarea clădirilor din centrul istoric. Episcopia Ortodoxă, de exemplu, are o clădire care trebuie reabilitată la intersecţia străzii Republicii cu Mihai Eminescu, iar Biserica romano-catolică are o clădire în paragină în strada Republicii 33, unde a fost sediul Direcţiei Sanitare. Cererile lor de finanţare se vor analiza de către Fundaţia pentru Protecţia Monumentelor", a declarat primarul.

La fel ca în cazul persoanelor fizice sau asociaţiilor de proprietari, împrumutul se acordă pe o perioadă de 5 ani, fără dobândă, actualizat doar cu rata inflaţiei.

El a amintit că, în ceea ce priveşte situaţia imobilului de pe strada Vasile Alecsandri nr. 1, proprietarii au încheiat un parteneriat cu o firmă privată, căreia i-au cedat podul imobilului, iar aceasta în contrapartidă s-a obligat la refacerea şi reabilitarea interiorului şi exteriorului clădirii.

"Până nu avem un centru cu clădiri fără plase pe ele nu putem vorbi de turism. Nu va veni nimeni să le vadă, pentru că nu sunt interesante", a conchis Bolojan.