Tribunalul Bihor a pronunţat verdictul în dosarul afaceristului Radu Olteanu, dezvoltatorul Cartierului Soarelui, trimis în faţa instanţei în 2015 de procurorii DNA Oradea pentru înşelăciune în formă continuată, uz de fals şi spălare a banilor în formă continuată, şi al consultantului financiar Ioan Doru Cotoroi, acuzat de complicitate la înşelăciune în formă continuată şi complicitate la spălarea banilor în formă continuată.

Bani "palmaţi"

Concret, lui Olteanu i se reproşează că, în 2009, a încheiat un contract ipotecar în valoare de 11 milioane lei cu CEC Bank, (aproximativ 3 milioane euro), pentru finanţarea construirii a două blocuri de locuinţe, folosind un contract de vânzare-cumpărare fals cu Primăria Oradea, actul atestând că municipalitatea ar urma să achiziţioneze minim o sută de apartamente din complexul de locuinţe aflat în construcţie.

Din cercetările procurorilor a reieşit că, din cele 11 milioane lei, Olteanu a folosit pentru construcţia blocurilor doar 6,5 milioane lei. Restul sumei a fost transferat în contul firmei Medcar SRL, administrată de Ioan Cotoroi, în baza unor situații de plată fictive care atestau, în mod nereal, prestarea unor servicii de construcții, de unde, apoi, au fost returnaţi lui Olteanu, care i-a folosit în interes personal.

Marţi, în urma unor dezbateri întinse pe doi ani, Tribunalul Bihor a dispus condamnarea lui Olteanu la 6 ani şi 10 luni de închisoare pentru faptele sale. La rândul său, Cotoroi a fost condamnat la 5 ani de detenţie.

Hotărârea Tribunalului Bihor nu este definitivă, atât procurorii cât şi cei doi inculpaţi având posibilitatea să o atace cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Afacerişti cu "cazier"

Dezvoltatorul nu e la prima problemă penală. În 2015, Olteanu a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare pentru spălare de bani în beneficiul unei reţele arăbeşti de tip mafiot, conduse în România de sirianul Omar Chama, un asociat al celebrului Omar Hayssam, filieră care ar fi reușit tranferarea ilegală din România a 65 milioane dolari.

La rândul său, Cotoroi e judecat în dosarul confratelui său, Christian Hornung, pentru constituire de grup infracţional organizat, trafic de influenţă, şantaj şi spălare de bani. Grupul e acuzat că ar fi pretins, în perioada 2010-2013, de la alte firme de construcţii suma totală de 5,2 milioane lei ca să intervină pe lângă edilii din Boianu Mare, Şinteu şi Cefa pentru a le atribui lucrări finanţate tot prin FEADR, iar apoi pentru a le rezolva decontarea rapidă a acestora.

Citiți detalii despre cum a încercat afaceristul Radu Olteanu să-și scoată un credit de 5 milioane euro pe spinarea Primăriei Oradea în articolul: "O ţeapă cât cartierul"