PDL cere demisia ministrului Educaţiei, Ioan Mang, "pentru faptul că întreaga operă pe care o are este un plagiat de duzină", a declarat miercuri preşedintele PDL, Emil Boc, citat de agenţia Mediafax.

Boc a prezentat, într-o conferinţă de presă, un articol al actualului ministru al Educaţiei pe care acesta l-ar fi publicat în 2003 la Craiova şi care, conform PDL, reprezintă "în integralitate o copie a unui alt articol ştiinţific al unor autori japonezi".

"Demisia este necesară şi evidentă. Este inadmisibil să ai în fruntea Ministerului Educaţiei un om care din nefericire a fost promovat pe bază de plagiat", a spus Emil Boc.

El a arătat că nu are nimic cu Ioan Mang, îl respectă, dar a repetat faptul că în fruntea Ministerului Educaţiei nu are ce căuta o persoană cu o carieră "fundamentată pe plagiat".

Emil Boc a susţinut că întreaga operă academică a lui Mang "este una de plagiat între 80 şi 90%" şi a apreciat că numirea acestuia în fruntea Ministerului Educaţiei "arată uriaşele interese" care există la acest minister pentru a schimba Legea educaţiei.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, întrebat dacă PDL va depune o moţiune simplă la adresa ministrului Educaţiei în cazul în care acesta nu-şi va da demisia, a confirmat acest demers, arătând că PDL "va folosi tot arsenalul" pentru a determina demisia lui Ioan Mang.

Dezvăluirile lui Emil Boc vin la două zile după ce România liberă a publicat alte două articole ce purtau semnătura lui Ioan Mang şi a soţiei sale, cu acuzaţiile că au fost copiate în bună măsură după alţi autori. Deşi a promits explicaţii, liderul PSD Bihor nu a răspuns încă acuzaţiilor de presă.

UPDATE: După ploaia de acuze, Ioan Mang a dat primele explicaţii, miercuri după-amiază, în cadrul unei emisiuni televizate la Antena 3. Ministrul susţine că n-a plagiat şi că articolul prezentat public de Boc ca fiind al său nu îi aparţine. "Boc a venit cu un articol contrafăcut", a spus Mang, precizând şi că-l va da în judecată pe fostul premier pentru acuzele pe care i le-a adus.

Totodată, ministrul spune că va cere ca o comisie sau instanţa să spună dacă articolele sale sunt sau nu plagiate, completând şi că în domeniul său, informatica, există teorii care nu pot fi scrise altfel decât au fost ele formulate de autorii lor. Astfel, Mang susţine că el n-a făcut decât să folosescă teoriile din domeniu, precizând sursa în bibliografie.

Citeşte şi: Ajuns ministrul Educaţiei, Mang, sub lupa presei centrale: E acuzat că a plagiat în articole ştiinţifice