Mai mulţi bani, mai multe servicii

Managerul Spitalului Municipal Gavril Curteanu din Oradea, dr. Ovidiu Laurean Pop, a anunţat, marţi, că Ministerul Sănătăţii a emis Ordinul prin care această unitate a fost încadrată între cele 14 spitale din întreaga ţară (din care în Bihor sunt cinci) considerate "de înaltă competenţă", în clasa a II-a.

Directorul medical, Ritli Ladislau, a precizat în ce constă importanţa noii clasificări. "Şi până acum spitalele erau clasificate, existau spitale comunale, orăşeneşti, municipale, judeţene, universitare, dar această clasificare nu avea nicio corespondenţă în ce priveşte finanţarea lor. Se întâmpla ca pentru acelaşi caz, pentru aceeaşi boală, un spital orăşenesc să primească mai mulţi bani decât un spital municipal sau judeţean, sau ca un spital municipal dintr-un judeţ să primească, tot pentru acelaşi caz, mai mulţi bani decât alt spital municipal, din alt judeţ. Acum, toate spitalele dintr-o anumită clasă vor primi aceeaşi decontare pentru acelaşi tip de serviciu medical", a explicat Ritli.

Concret, în ceea ce priveşte Spitalul Municipal din Oradea, faptul că a fost încadrat de Ministerul Sănătăţii în clasa a II-a îi va permite să rezolve pe viitor o medie lunară de 2.205 cazuri (faţă de 1.987 până acum), ceea ce înseamnă o creştere cu 10,97%.

De asemenea, a arătat managerul Ovidiu Laurean Pop, pentru fiecare pat Spitalul Municipal va primi lunar o sumă de 5.380,95lei (faţă de 4.725,13 lei media lunară de până acum).

"Din aceste cifre, care sunt relevante pentru specialişti, opinia publică poată să reţină că vom putea trata mai mulţi pacienţi, chiar dacă numărul de paturi a scăzut în comparaţie cu anul trecut", a concluzionat managerul unităţii, care a adăugat că CAS Bihor va trebui să încheie un nou contract de finanţare cu Spitalul Municipal în această lună, astfel încât el să intre în vigoare din iulie.

Oradea, în top

Pop a precizat că pentru a obţine încadrarea în clasa a II-a, Spitalul Municipal a trebuit să facă şi investiţii, asigurând toate liniile de gardă necesare pe specialităţi, şi totodată înfiinţând cabinete în ambulatoriu (policlinică) pentru specializări care înainte nu existau, precum cele pentru diabet zaharat, endocrinologie, chirurgie generală, urologie şi oncologie.

În Oradea funcţionează cinci din cele 14 spitale de clasa a II-a din România: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (ce îngloberază şi fosta Maternitate), Spitalul Clinic Municipal (având comasate şi fostele spitale de Neuropsihiatrie şi de Pneumoftiziologie), Spitalul Avram Iancu (fostul Spital Militar), Spitalul Clinic de Recperare Felix şi Spitalul privat Pelican.

În România funcţionează doar 7 spitale de categorie superioară celor din Oradea, fiind vorba despre câteva institute de cercetare şi universitare din Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Târgu Mureş. Nu toate institutele universitare au obţinut, însă, categoria I la recenta clasificare a spitalelor, majoritatea fiind încadrate în clasa a II-a.