Lucrările din Piaţa Unirii au ieşit din subteran. Constructorii se concentrează pe turnarea fundaţiilor şi pavarea carosabilului pe porţiunea deja betonată. "Miercuri s-a încheiat tot ceea ce înseamnă betonare, pe porţiunea delimitată de liniile de tramvai şi malul Crişului Repede. Muncitorii au turnat fundaţiile la port-drapelele din faţa Primăriei şi cele de la copertinele viitoarelor staţii de tramvai", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Constructorii au finalizat deja toate lucrările din faţa palatului administrativ al oraşului, iar pietrarii au început montarea dalelor din granit. Pe porţiunea din faţa Palatului Vulturul Negru au fost amenajate căminele subterane ale celor patru fântâni, urmând ca până la sfârşitul săptămânii să fie montate instalaţiile acestora astfel încât bazinele să poată fi montate luna viitoare.

Potrivit estimărilor viceprimarului până la sfârşitul săptămânii viitoare platoul din Piaţa Unirii va fi betonat pe porţiunea delimitată de Palatul Vulturul Negru şi Biserica cu Lună. "Am cerut pietrarilor italieni să îşi suplimenteze capacitatea de muncă, având în vedere că odată cu turnarea platorului vor avea destul front de lucru", a spus Mălan.

În prezent meşterii italieni lucrează la reabilitarea ansamblului arhitectural Duiuliu Marcu şi restaurarea gardului care îl delimitează.

Lucrările de reamenajare a Pieţei Unirii, în valoare de 18,9 milioane lei, sunt realizate de o asociere de firme reprezentată de Drumuri Orăşeneşti, Electro Construct Sildac, Porfido Edarte Conzortio Stabile, Europorfidi, Imsaurisa şi Gardener. Acestea implică printre altele transformarea în zonă pietonală a spaţiului delimitat de străzile Primăriei şi Alecsandri, devierea traficului auto prin faţa Palatului Episcopal Greco-Catolic, pavarea cu porfir a întregii zone, lărgirea pietonalului cu circa 10.000 metri pătraţi şi mutarea staţiilor de tramvai faţă în faţă, în dreptul Podului Ferdinand.

Proiectul mai prevede modernizarea sistemului de iluminat prin montarea a 56 de stâlpi cu corpuri de iluminat economicoase de tip LED, înlocuirea a 39 de bănci, 22 coşuri de gunoi şi două rastele pentru biciclete, remodelarea spaţiilor verzi şi a vegetaţiei, introducerea în canale tehnice a cablurilor care acoperă în prezent faţadele clădirilor şi restaurarea elementelor artistice ale ansamblului arhitectural-sculptural proiectat de arhitectul Duiliu Marcu în 1926.