Statuia arhitectului Rimanóczy Kálmán jr. începe să prindă contur. "Momentan statuia este în faza de lucru: modelare în lut, scara 1:1, iar după ce se va obţine avizul comisiei Naţionale de Monumente de For Public, se va trece la etapa următoare de turnare în bronz", se menţionează într-un comunicat, de joi, al Primăriei.

Statuia, comandată de municipalitate sculptorului Alexandru Păsat pentru suma de 400.000 lei, va fi dezvelită pe 1 mai, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea arhitectului.

Monumentul va fi amplasat în zona Bisericii Romano-Catolice "Pogorârea Sfântului Spirit" din strada Dunării 1 care a fost realizată tot de Rimanóczy Kálmán jr.

Decedat la doar 42 de ani (1892-1912), arhitectul a conceput în cariera sa de numai 20 de ani unele dintre cele mai emblematice clădiri orădene printre care Primăria, Palatul Finanţelor Publice, Baroul Oradea, Palatul Episcopiei Greco-Catolice ori Palatul Moskovits Miksa.

Rimanóczy Kálmán Jr. s-a afirmat şi ca antreprenor urmând exemplul tatălui său care a fost constructor.

Scuptorul clujean Alexandru Păsat a mai realizat în ultimii ani pentru municipalitatea orădeană statuile episcopilor Roman Ciorogariu (ortodox) şi Radu Demetriu (greco-catolic), din Piaţa Unirii, precum şi bustul geografului francez Emmanuel de Martonne din Parcul 1 Decembrie.