Un bărbat de 68 de ani din comuna bihoreană Ceica și-a petrecut noaptea în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, după ce a fost prins beat în trafic, dar a refuzat prelevarea de probe biologice.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Poliția Bihor, reținerea a fost dispusă cu o zi înainte, de polițiștii Secției nr. 2 de Poliție Rurală Beiuș.

„Acesta a fost depistat de polițiști în trafic, în aceeași zi, în jurul orei 09.30, în timp ce conducea un autoturism pe drumul comunal 194, în localitatea Ceișoara, județul Bihor, existând suspiciunea că se afla sub influența băuturilor alcoolice”, arată comunicatul.

Șoferul era într-o stare de ebrietate vizibilă, însă a refuzat să meargă la o unitate avizată pentru a i se stabili  nivelul alcoolemiei în sânge.

„Polițiștii Secției nr. 2 de Poliție Rurală Beiuș continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de refuzul conducătorului unui vehicul, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș”, încheie comunicatul.

De la ce alcoolemie ai dosar penal

În context, Poliția Bihor amintește că alcoolul este unul din principalii factori de risc în trafic, alături de subtanțele psihoactive.

„Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui conducător auto: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale”, se atrage atenția în comunicat.

Legislația rutieră prevede pentru conducătorii auto depistați la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur în aerul expirat o sancțiune contravențională cu 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile.

Cei care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat comit o infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.

„Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise!”, amintește comunicatul.

Închisoare pentru cei care provoacă accidente mortale drogați sau băuți la volan

Poliția Bihor mai amintește și că anul trecut, a intrat în vigoare Legea nr. 213/2023 pentru completarea art.91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

Potrivit noii reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:

- nu deținea permis de conducere;

- deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;

- a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;

- a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substantelor psihoactive.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!