Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, subcomisarul Alina Dinu, a anunţat, miercuri, că poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au finalizat ancheta în cazul unui orădean de 47 ani acuzat că a păgubit bugetul de stat cu peste 28.000 lei, prin deţinerea, producerea şi comercializarea unor produse accizabile, în afara antrepozitului fiscal.

Orădeanul, Vasile Vâlcan, a fost prins în martie 2012, în urma unei ample acţiuni desfăşurate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor, împreună cu comisari ai Gărzii Financiare şi inspectori ai Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Bihor.

Operaţiunea a pornit într-o anchetă care viza şase orădeni suspectaţi că, în perioada în perioada 2011 - 2012, ar fi comercializat ţigări de contrabandă şi au utilizat alcool dublu rafinat, achiziţionat fără forme legale de la mai mulţi furnizori, ca materie primă pentru fabricarea de votcă, rom, brandy şi alte sortimente de băuturi alcoolice.

Pentru a-i dovedi, poliţiştii au organizat 10 percheziţii la sediile unor firme şi persoane suspectate de contrabandă cu produse accizabile, în urma cărora poliţiştii au ridicat 2.472 pachete de ţigări de contrabandă, o instalaţie rudimentară de producere de băuturi alcoolice, precum şi 600 de litri de alcool şi băuturi alcoolice, 15 litri de diverse arome, peste 100 de recipiente din plastic sau sticlă, de diferite mărimi, capace din plastic şi 5.700 lei.

În acelaşi timp, echipe mixte de poliţişti, comisari ai Gărzii Financiare Bihor şi specialişti din cadrul Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Bihor au verificat 10 societăţi comerciale de pe raza judeţului, la care erau distribuite băuturile alcoolice.

În urma controalelor au fost confiscaţi 50 de litri de băuturi alcoolice pentru care nu existau niciun fel de documente de provenienţă şi a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 20.000 lei.

După doi ani, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au finalizat ancheta în caz şi au înaintat dosarul procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, propunând trimiterea în judecată a orădeanului care, dacă va ajunge în faţa instanţei, riscă o condamnare între 1 şi 4 ani de închisoare.