Un bărbat din Bihor a ajuns la închisoare pentru conducerea unui vehicul fără permis şi uz de fals, după ce a fost prins fără permis la volan, iar ulterior a fost găsit din nou conducând un autoturism, de astă dată cu un permis fals procurat din Spania.

Varga Péter Krisztián, în vârstă de 36 ani din Curtuişeni, s-a ales cu dosar penal în primăvara lui 2019.

Bărbatul se afla la volanul maşinii, pe DN19/C, lângă o pensiune din Valea lui Mihai, când a fost oprit de un echipaj al Poliţiei de Frontieră Bihor.

Rugat să prezinte actele la control, Varga a scos un "permis de conducere categoria B" aparent emis de autorităţile spaniole. Bănuind că e măsluit, poliţiştii au cerut date de la colegii lor din Spania, iar răspunsul le-a confirmat suspiciunile: actul era fals. 

Luat la întrebări, Varga a pretins că a obţinut documentul în 2016, când lucra în Spania, de la un spaniol care s-a recomandat instructor auto, plătind pentru el 500 euro.

A făcut şi ore de conducere, a susţinut şi examen teoretic şi practic, iar permisul l-a primit prin poştă, a pretins Varga, care a fost pus sub învinuire atunci pentru uz de fals şi conducerea unui vehicul fără permis.

Câteva luni mai târziu, pe 23 aprilie 2020, omul a comis-o din nou. Poliţiştii l-au prins plimbându-se prin Curtuişeni, la volanul maşinii, şi i-au făcut semn să oprească. În loc de asta, el şi-a continuat drumul în viteză, fiind urmărit de echipajul de poliţie până în curtea casei, unde, în final, a oprit şi s-a dat jos din autoturism. 

Poliţiştii au constatat, din nou, că nu avea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar omul nici n-a negat, susţinând că a condus maşina doar pe o distanţă scurtă, că abia ce şi-a cumpărat-o şi voia să vadă cum funcţionează.

Cert e că, în final, el a fost trimis în judecată şi condamnat, pe 31 ianuarie, în acest an, la Judecătoria Marghita, la 1 an şi 5 luni de închisoare în regim de detenţie. Instanţa a avut în vedere că bărbatul nu era la prima faptă penală, având în trecut condamnări pentru furt, dar şi pericolul pe care îl reprezintă încălcarea reglementărilor rutiere. 

"Instanţa ţine cont de numărul mare de accidente de circulație care se produc în fiecare an în România, mult mai mare an de an, raportat la populația fiecărei țări, decât în celelalte state ale Uniunii Europene, şi consideră că numai stabilirea pentru inculpat a unor pedepse cu închisoarea, orientate spre minimul legal, pentru toate infracțiunile, poate duce la îndeplinirea scopului legii penale în acest caz. Amenda nu ar fi o pedeapsă potrivită și aptă să ducă la schimbarea comportamentului inculpatului, dată fiind perseverența sa infracțională", a explicat judecătorul.

Hotărârea judecătorească nu a mai fost atacată, aşa că, marţi, a rămas definitivă. Ca atare, Varga Péter Krisztián a fost ridicat de un echipaj al Secției de Poliție Rurală Valea lui Mihai şi depus la Penitenciarul Oradea, unde îşi va ispăşi pedeapsa. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!