Exemplu perfect de jurnalism cetăţenesc! Un bărbat care şi-a făcut cumpărăturile într-un supermarket Carrefour din Marghita a descoperit că toate produsele achiziţionate aveau preţul mai mic la raft şi mai mare la casa de marcat. Ca să dovedească hoţia, a realizat o filmare, arătând, în paralel, bonul primit pentru suma plătită şi preţul de la raft, iar apoi i-a abordat pe reprezentanţii magazinului. „Să vedem cum se fură”, spune în filmare cumpărătorul. 

Pentru un chefir, de pildă, bărbatul a plătit 2,99 lei, în timp ce la raft preţul acestuia era 2,59 lei. Bananele erau trecute pe bon cu 5,99 lei kilogramul, în timp ce la raft costau 4,99 lei. Pentru ciocolata cumpărată, omul a plătit 3,40 lei, în timp ce la raft este doar 3 lei. Apa minerală pe bon costa 2,45 iar la raft era 2,29 lei, în timp ce o jucărie era expusă cu 29,99 lei, dar la casierie i-a fost marcată cu 39,99 lei. 

Bărbatul a solicitat explicaţii reprezentanţilor magazinului care, însă, nu i-au putut da un răspuns plauzibil, dând din umeri şi susţinând că vina ar aparţine "fetei care schimbă preţurile" şi care "nu a reuşit la toate”. În schimb, l-au asigurat că va primi diferenţa de bani înapoi, fără a spune ce se întâmplă cu sumele plătite în plus de celelalte sute de cumpărători care nu au observat înşelăciunea.

Contactat de BIHOREANUL, şeful Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului Bihor, Giani Bura, susţine că, în astfel de situaţii, comercianţii riscă amenzi începând de la 5.000 lei (contribuabilii mici) şi 7.000 lei (contribuabilii mari), dar care pot merge până la 60.000 lei în situaţii grave.

„Noi îi rugăm pe cei care au păţit astfel de lucruri să se adreseze instituţiei noastre, să putem interveni. Comerciantul este obligat să încaseze prețul afișat la raft. Dacă a încasat un preţ mai mare, trebuie să-i returneze consumatorului diferența dintre suma încasată şi prețul afișat la raft", a declarat Giani Bura. 

Filmuleţul a fost postat pe Facebook de un cunoscut ziarist din zona Şteiului, Horia Dumitraş, care a mărturisit BIHOREANULUI că i-a fost semnalat chiar de bărbatul care l-a filmat. Dar, cum "trăim în România şi asta ne ocupă tot timpul", şi jurnalismul cetăţenesc are limitele lui, căci între timp autorul filmării a înlăturat video-ul de pe Facebook şi de pe Youtube. "Eu nu l-am şters, mi-l asum pentru că mi se pare normal să se cunoască asemenea lucruri", a declarat Dumitraş.