În urmă cu câteva săptămâni, BIHOREANUL făcea o dezvăluire revoltătoare: statul va plăti 2,5 milioane de lei ca să salveze podul de pe DN 76 din Drăgăneşti, distrus de săpăturile ilegale practicate de balastiera unui apropiat al PSD din Tărcaia.

Afaceristul, Viorel Ile, e anchetat încă din 2016 pentru exploatările ilegale din albia Crişului Pietros, dar a continuat să încalce legea, după cum a descoperit BIHOREANUL, care a obţinut şi dovada, sesizând imediat autorităţile. Urmarea? Angajaţii balastierei au fost prinşi în flagrant în timp ce săpau cu utilajele la doar câţiva metri de un alt pod, de astă dată în comuna Tărcaia!

Anchetă pe Criş

Investigaţiile BIHOREANULUI în cazul firmei patronate de Viorel Ile, cunoscut ca apropiat al PSD, au pornit luna trecută, după viitura de pe Crişul Pietros care a provocat pentru o scurtă perioadă închiderea podului de pe DN76, din comuna Drăgăneşti.

Podul devenise un pericol pentru siguranţa rutieră, dar nu pentru că l-ar fi ruinat furia naturii, ci din cauza  exploatărilor de balast din albia râului, care au fost de lungă durată şi atât de masive încât au distrus stabilitatea atât a podului rutier, cât şi a celui feroviar din imediata apropiere.

Despre problemele astfel create se ştia încă din 2016, când procurorii Parchetului Beiuş au şi pornit o anchetă împotriva lui Ile, pentru activităţi miniere fără permis sau licenţă, iar apoi au declinat cercetările la DNA Oradea.

Primari în vizor

Aurel Dan Ille, primar TărcaiaLa DNA, a aflat BIHOREANUL, ancheta s-a extins şi faţă de primarul comunei Drăgăneşti, Adrian Ovidiu Banda, suspectat de abuz în serviciu pentru că ar fi închis ochii la afacerile ilegale ale patronului balastierei, precum şi faţă de primarul din Tărcaia, Aurel Dan Ille (foto).

În cazul acestuia din urmă acuza era că, deşi avea calitate de edil, "a efectuat în perioada 2014 - 2016 operaţiuni/activităţi specifice administratorului, coordonând în fapt activitatea desfăşurată de Ile Viorel Construct SRL, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, constând în profitul realizat de firmă". Pe româneşte, aşa cum şi bănuiesc mulţi localnici, Viorel Ile ar fi doar patron "de paie", firma fiind, de fapt, a primarului din Tărcaia.

De altfel, aceasta era de multă vreme în atenţia publică, fiind cunoscută în zona Beiuşului ca apropiată PSD, afacerile ei înflorind în timpul guvernării acestui partid. Localnicii din Tărcaia acuzau încă din 2014 că patronul ar beneficia de protecţie, începând cu cea a primarului Aurel Ille, care i-a autorizat ilegal balastiera, şi până la cea acordată de şefii Gărzii de Mediu şi ABA Crişuri de pe vremea când instituţiile erau conduse tot de PSD-işti.

Cercetări extinse

Procurorii DNA nu au reuşit, însă, să-i dovedească pe cei doi primari, acuzaţiile faţă de aceştia fiind retrase. Viorel Ile, în schimb, a rămas în anchetă şi în prezent. Dosarul său se află în lucru la Parchetul Bihor, sub acuzaţia de executare a unor activităţi miniere fără permis şi evaziune fiscală, o expertiză de specialitate arătând că firma a extras "la negru" câteva sute de mii de metri cubi de balast în zona podului din Drăgăneşti, paguba statului (prin neîncasarea redevenţei miniere, a impozitului pe profit şi a TVA) fiind apreciată la peste 3 milioane lei.

Acum, însă, cercetările ar putea fi extinse, existând dovada că exploatarea masivă din aceeaşi zonă a făcut ca fundul râului să coboare cu peste 1,5 metri, iar în timp apa a spălat şi distrus fundaţia celor două construcţii, punând în pericol siguranţa rutieră şi feroviară. Doar pentru repararea podului rutier distrus de excavatoarele Ile Viorel Construct, a dezvăluit pentru BIHOREANUL şeful  Secţiei Drumuri Naţionale Oradea, Traian Bulzan, costurile se ridică la 2,5 milioane de lei, iar asta după calculele făcute înaintea viiturii din luna mai a acestui an, care a amplificat problemele.

Flagrantul BIHOREANULUI

În ciuda dosarului penal, cu un traseu nejustificat de lung, Ile îşi continuă afacerile, chiar şi pe cele ilegale, doar că şi-a mutat utilajele din Crişul Pietros în Crişul Negru. "În fiecare sâmbătă, când instituţiile nu lucrează, se cară zeci de camioane de piatră din Criş", a fost informaţia primită în urmă cu două săptămâni de reporterii BIHOREANULUI. Când aceasta s-a dovedit veridică, în dimineaţa zilei de 19 iunie, publicaţia a şi sesizat Garda de Mediu Bihor.

Un comisar de mediu a pornit imediat spre zona indicată, solicitând sprijin de la Poliţia Municipiului Beiuş şi nu de la Postul de Poliţie Tărcaia, pentru a evita astfel posibilitatea ca "hoţii" de piatră să fie avertizaţi. Urmarea? Echipajul a surprins în flagrant două excavatoare care încărcau pietriş şi nisip în patru camioane, la doar câteva zeci de metri de podul situat la ieşirea din satul Tărcaia, spre localitatea Totoreni.

Acţiunea, după cum au relatat reprezentanţii Gărzii de Mediu, n-a fost lipsită de incidente, căci poliţiştii şi comisarul pe care îl însoţeau au fost obligaţi să intre cu maşinile în Criş, pentru a-i ajunge din urmă pe oamenii care au încercat să fugă. Iar asta sub ochii ajutorului şefului de post din Tărcaia, Antik Zsolt, şi ai fratelui său, judecătorul Antik Levente, care priveau de pe pod evenimentul, ca pe un spectacol.

Nou dosar

Cert e că, în urma operaţiunii, Garda de Mediu Bihor a înaintat Poliţiei miercurea trecută o plângere penală pe numele firmei Ile Viorel Construct şi a patronului acesteia, pentru executare a unor activităţi miniere ilegale, în condiţiile în care, pe de o parte, societatea nu avea autorizaţie să sape în albia râului, iar pe de alta pentru că Legea apelor interzice categoric exploatările de piatră şi nisip la o distanţă mai mică de 1 km în amonte şi la minimum 2 km în aval de un pod.

Tot pentru miercurea trecută, reprezentanţii firmei au fost notificaţi să se prezinte la Garda de Mediu cu toate autorizaţiile şi avizele de exploatare, pentru un control de fond. Doar că n-a venit nimeni, patronul Viorel Ile transmiţând că e plecat din ţară, pentru achiziţia unor utilaje, şi solicitând o amânare de două săptămâni.

Căutat şi de BIHOREANUL, pentru a-şi spune punctul de vedere legat de noua anchetă penală care îl vizează, afaceristul nu a răspuns nici la apelurile telefonice şi nici la SMS-ul transmis. Explicaţiile le va da, cu siguranţă, în faţa poliţiştilor şi a procurorilor. Asta dacă nu vor tărăgăna cercetările cu anii, cum au făcut în primul dosar...


ŞMECHERII
O nouă pasiune: iazurile

În ultimii ani, Ile Viorel Construct a obţinut o serie de autorizaţii de mediu pentru "amenajare a unor iazuri piscicole prin exploatare de nisip şi pietriş", pe malurile Crişului Negru şi Crişului Pietros. "Este o şmecherie", a explicat un specialist din cadrul ABA Crişuri, sub protecţia anonimatului.

De ce asta? Afacerişti veroşi se transformă peste noapte în mari specialişti în piscicultură, pentru că nu trebuie să obţină atâtea avize şi aprobări ca în cazul exploatărilor de piatră, iar când termină de exploatat nu mai sunt obligaţi să aducă terenul la stadiul fizic iniţial. "Nu a verificat nimeni, niciodată, dacă acele iazuri înfiinţate prin exploatarea balastului funcţionează sau nu, dacă au măcar vreun peşte. În realitate, aceste iazuri ascund furturi uriaşe de pietriş, pentru că dacă cineva ar verifica adâncimea, ar vedea că se sapă mai mult decât e voie, cu mult sub cota talvegului (cea mai joasă linie a albiei – n.r.) râului din apropiere", spune sursa citată.

Afacerea e uriaşă, ajungându-se ca excavatoarele să sape la adâncimi cu 3-4 metri mai mari decât în actele de reglementare. La o suprafaţă de 40.000 metri pătraţi, de exemplu, cât are un iaz mai măricel, acest lucru înseamnă un volum de aproximativ 120.000 metri cubi de piatră extrasă, care, vândută la negru, aduce multe milioane de lei, profit curat.