DNA a început urmărirea penală împotriva primarului municipiului Beiuş, Gabriel Popa, şi a fostului edil al oraşului, Adrian Domocoş, proaspăt eliberat condiţionat din penitenciar, cu un rest de pedeapsă de 2 ani din cea de 5 ani şi 8 luni încasată în 2018 pentru că a abuzat de funcţie ca să-şi procure un spaţiu comercial de la Episcopia Greco-Catolică pe o chirie simbolică.

Cercetările împotriva celor doi liberali au fost declanşate "pentru infracţiuni asimilate celor de corupţie în legătură cu finanţarea din fonduri publice a unui club sportiv, în lipsa unui contract de asociere şi cu nerespectarea dispoziţiilor legale în materie", după cum au comunicat anchetatorii, la solicitarea BIHOREANULUI.

Parteneriat pe interes

Dosarul vizează o fraudă despre care BIHOREANUL a mai scris, descoperită de auditorii Camerei de Conturi în 2015: timp de aproape 8 ani, clubul privat de fotbal CF Bihorul Beiuş a fost finanţat cu sume imense din bani publici. 

Clubul avea ca asociaţi VIP-uri locale, ca de pildă pe fostul deputat Gheorghe Costin, şeful Ocolului Silvic Codrii Beiuşului - Daniel Coraş, pe directorul BCR Beiuş - Gavril Jute, patronul pensiunii Mario - Mihai Borz, pe cel al pensiunii Europa - Nicolae Fofiu, proprietarul celebrului restaurant Principesa Margareta - Nicolae Lăzău, precum şi pe primarul de atunci, Adrian Domocoş.

Instalat în funcţia de preşedinte al CF Bihorul Beiuş în 2008, imediat după ce a fost ales, Domocoş a găsit o metodă de finanţare sigură a clubului care până atunci se întreţinuse din cotizaţii şi taxe, transferuri de jucători şi sponsorizări: l-a "racordat" la bugetul Primăriei...

Lecţia de fraudă

Concret, edilul a iniţiat un parteneriat cu Consiliul Local Beiuş, care a şi fost aprobat pe 29 iulie 2008. Atât doar că hotărârea a fost respinsă ca nelegală de Prefectură, iar clubul a rămas sub aceeaşi formă, adică unul de interes privat, cu asociaţi persoane fizice. 

Însă nu şi la capitolul "cheltuieli", căci echipa a devenit, pe tăcute, "a oraşului", Primăria virând vreme de 8 ani sume generoase, chiar şi de două-trei ori pe an, prin hotărâri de Consiliu sau prin simple dispoziţii proprii ale primarului. Un evident conflict de interese, deoarece, în baza funcţiei publice, Domocoş aproba finanţarea clubului, iar ca preşedinte al acestuia decidea şi cheltuirea banilor publici. 

Blat pe faţă!

În raportul de control, auditorii de conturi au prezentat şi o parte dintre sumele uriaşe scurse în contul clubului, bani care au fost dirijaţi spre unii asociaţi, patroni de restaurante şi pensiuni, sub pretextul achitării unor servicii de masă şi cazare. 

"S-a constatat că în anul 2012 a fost alocată suma de 715.858 lei, în anul 2013 s-a alocat suma de 447.333 lei, în anul 2014 suma de 582.580 lei, iar în anul 2015 suma de 305.200 lei, astfel că gradul de finanţare a clubului de fotbal de la bugetul local a fost de aproape 100% în anii 2012 şi 2015, respectiv de aproape 90% în anii 2013 şi 2014", se arată în documentul prin care s-a dispus stabilirea prejudiciului şi recuperarea acestuia.

Primăria Beiuş a contestat în instanţă actul de control, susţinând că finanţarea clubului ar fi avut ca justificare "obligaţia" instituită administraţiilor publice prin Legea educaţiei fizice şi sportului "de a sprijini sportul pentru toţi şi sportul de performanţă". Cum era de aşteptat, judecătorii n-au fost de aceeaşi părere, iar pe 26 aprilie 2017 Curtea de Apel Oradea a decis, definitiv, că raportul Camerei de Conturi Bihor este corect şi măsurile dispuse obligatorii. Doar că paguba totală nu s-a recuperat nici până azi.

Un dosar plimbat

Asta pentru că, între timp, povestea a ajuns şi subiect de anchetă penală. Cazul a fost cercetat iniţial de procurorii Parchetului Beiuş, de unde, însă, având în vedere valoarea prejudiciului şi calitatea persoanelor implicate, ancheta a fost preluată de procurorii anticorupţie din Oradea. În urmă cu 2 ani, dosarul a ajuns la Structura centrală a DNA, unde se află şi în prezent. Anchetatorii au ridicat toate documentele clubului, dar şi de la Primăria Beiuş, iar prejudiciul calculat de experţi depăşeşte 3,5 milioane lei, bani publici cheltuiţi ilegal.

După o serie de audieri desfăşurate atât la Bucureşti, cât şi la Oradea în urmă cu câteva săptămâni, anchetatorii au pus sub învinuire deocamdată doar două persoane: pe fostul primar al Beiuşului, Adrian Domocoş, căruia i se impută peste 380 de acte materiale, şi pe actualul edil, Gabriel Popa, viceprimar în mandatul 2012-2016, care ar fi semnat şi el mai multe dispoziţii de plată. 

A ştiut acesta din urmă că face o ilegalitate? Răspunsul îl vor da procurorii la finalul anchetei, căci pentru el subiectul e confidenţial, despre care refuză categoric să vorbească...