Cinci tineri cu vârste între 17 şi 25 de ani au fost prinşi în flagrant, joi seară, de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, în timp ce comercializau 30 de pliculeţe cu mefedronă, substanţă cu efect psihotrop, cunoscută sub numele popular de „sare de baie", a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul principal Alina Dinu.

„Trei dintre cei cinci tineri prinşi în flagrant de poliţiştii şi procurorii antidrog au fost reţinuţi în Arestul Poliţiei Bihor pentru 24 de ore", a declarat inspectorul principal Alina Dinu.

În cursul zilei de vineri, 19 februarie doi dintre cei reţinuţi au fost prezentaţi la Tribunalul Bihor care au emis pe numele lor mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru trafic de droguri de mare risc.

Cel de-al treilea urmează să fie eliberat în această seară, după expirarea ordonanţei de reţinere şi să fie cercetat în continuare, în stare de libertate tot pentru la trafic de droguri de mare risc.

Ceilalţi doi tineri ridicaţi în urma flagrantului sunt minori în vârstă de 17 ani, însă doar unul a fost învinuit de poliţişti, tot pentru trafic de droguri.

Mefedrona, substanţă cu efect psihotrop, este un substitut al cocainei şi se putea achiziţiona din weed-shopuri până pe 15 februarie, când, printr-o ordonanţă de urgenţă, a fost inclusă pe lista substanţelor interzise alături de mai multe plante şi produse aşa-zise etnobotanice comercializate în magazinele respective.

Guvernul a luat această decizie după ce mai mulţi tineri care au consumat substanţe cumpărate din magazinele de tip weed shop au ajuns în stare gravă în spital. Cel puţin cinci tineri, cu vârste între 25 şi 30 de ani au murit, în Bucureşti, după ce au consumat „sare de baie cu aromă de fructe de mare", în „magazinele de vise".