USL s-a rupt, prietenia merge înainte! Conducerea municipalităţii a dat marţi un semnal de stabilitate, prezentându-se, în bloc, în faţa jurnaliştilor, într-un exerciţiu de imagine. Însoţit de viceprimarii Ovidiu Mureşan (PSD) şi Mircea Mălan (PNL), edilul Ilie Bolojan a enumerat realizările din anul precedent şi priorităţile pentru 2014.

Cinci priorităţi

Potrivit edilului, printre realizările de anul trecut figurează: atragerea de investitori în parcurile industriale, asfaltările de străzi din vatra veche a oraşului precum cartierul Oncea, Seleuş-Nufărul sau Moliere, amenjarea a peste 1.000 de locuri de parcare între blocuri, construirea unei autogări noi în Nufărul, inaugurarea Grădinii Zoologice modernizate, extinderea cu 40 de kilometri a reţelei de iluminat public, implementarea programului de sterilizare şi microcipare a câinilor, dotarea spitalelor cu aparatură performantă, plantarea a peste 3.000 de arbori şi multe altele.

"2013 a fost un an în care s-au continuat politicile de dezvoltare. Pentru 2014 am stabilit cinci direcţii prioritare de acţiune: implementarea proiectelor europene, susţinerea dezvoltării economice a oraşului, îmbunătăţirea serviciului de termoficare, oferirea de servicii publice de calitate şi realizarea unei reţele verzi a oraşului", a declarat edilul.

Bolojan a prezentat proiectul privind realizarea unei reţele de parcuri care ar majora cu 24 de hectare suprafaţa verde a oraşului, după care a lăsat viceprimarii să dezvolte subiectele din aria lor de competenţă. Astfel, Ovidiu Mureşan a vorbit despre îmbunătăţirea serviciilor oferite de municipalitate şi dezvoltarea economică a municipiului, iar Mircea Mălan despre implementarea proiectelor de europene şi îmbunătăţirea serviciului de termoficare.

"Cele mai bune servicii!"

"Primăria Oradea va trebui să fie instituţia din România cu cele mai bune servicii oferite cetăţenilor", a spus Ovidiu Mureşan, coordonatorul Direcţiei Economice.

Potrivit viceprimarului, municipalitatea se va concentra anul acesta pe reducerea timpilor de eliberare a avizelor şi autorizaţiilor, creşterea nivelului de informatizare, implementarea exemplelor de bune practică împrumutate din oraşele europene şi încurajarea orădenilor să participe la dezbaterile publice pentru a asigura luarea celor mai bune decizii.

În ceea ce priveşte dezvoltarea economică, municipalitatea mizează, printre altele, pe scutirea de impozit vreme de trei ani a investitorilor care se stabilesc la Oradea, păstrarea la 1% a impozitului pe imobilele persoanelor juridice, relansarea aeroportului, dezvoltarea învăţământului profesional cu implicarea mediului de afaceri, introducerea de reţele în parcul industrial II din strada Ogorului, preluarea CET II pentru amenajarea parcului industrial "Eurobusiness" III şi reconversia vechilor zone industriale din şoseaua Borşului, unde există deja infrastructura necesară unei activităţi de producţie.

Contorizaţi până în 2015

La rândul său, viceprimarul Mircea Mălan, coordonatorul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, a vorbit despre implementarea proiectelor europene, arătând că dezvoltarea oraşului depinde direct de modul în care municipalitatea va şti să le ducă la bun sfârşit.

"Anul acesta avem în lucru proiecte de peste o sută de milioane euro. Printre acestea se numără reabilitarea sistemului de termoficare, a Pieţei Unirii, a pasajului Vulturul Negru, construcţia aquaparc-ului şi a pasajelor supraterane peste şoseaua de centură şi amenjarea dealului Ciuperca", a spus Mălan.

Vicele a nominalizat expres printre priorităţile oraşului reabilitarea termoficării, serviciu de care depinde încălzirea peste iarnă a 140.000 de orădeni. În acest sens municipalitatea şi-a propus înlocuirea magistralelor I şi III, contorizarea până în 2015, a tuturor consumatorilor racordaţi la reţeaua de termoficare şi montarea de contoare la nivel de scară de bloc care să permită citirea automată şi consultarea lor de către consumatori astfel încât să ştie în orice moment cât au de plătit.

"Vrem să asigurăm citirea automată a tuturor contoarelor astfel încât să eliminăm dificultăţile de facturare în perioada de sărbători de la sfârşitul anului. Finanţarea contorizării o vom face prin contractarea unui credit furnizor cu plata în patru ani, la fel ca în cazul parcării din Piaţa Independenţei", a declarat vicele.

Mircea Mălan este de părere că investiţiile municipalităţii în sistemul de termoficare vor reduce pierderile de pe reţea reducând costurile cu energia termică pe care le suportă populaţia, agenţii economici şi instituţiile publice.