La 20 de ani de la realizare, mai multe interviuri cu foşti deţinuţi politic din perioada comunistă vor fi făcute publice duminică, 14 aprilie, în cadrul unui eveniment cu intrare liberă ce va avea loc la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea.

Evenimentul denumit „Prizonierii Luminii” va avea loc de la ora 18:00 în sala de conferinţe a Muzeului şi face parte din programul unui forum organizat de platforma creştină decenu.eu. 

Arhiva video cuprinde peste 30 de ore de înregistrări video realizate de cineastul Daniel Druhora în anul 2004, iar printre cei intervievaţi se numără foşti deţinuţi politic precum preotul Mina Dobzeu, părintele bihorean Ioan Iovan, pastorul Ferenc Visky, preotul Tertulian Langa, compozitorul Nicolae Moldoveanu, dar şi alţii.

Imaginile video au fost puse la dispoziţia organizaţiei decenu.eu de către realizatorul lor, iar ulterior au fost digitalizate şi editate.

Lansarea acestor materiale în premieră va permite accesul publicului la voci şi poveşti ce au fost, pentru mult timp, închise în memoria trecutului, iar în cadrul evenimentului vor fi difuzate fragmente din arhiva video şi va fi făcut public un link de acces pe care îl poate accesa oricine, gratuit.

"Scopul acestui proiect este ca arhiva să devină cunoscută şi să poată fi consultată de către cercetători şi de către publicul larg. Specificul colecţiei constă în faptul că toţi cei intervievaţi au fost închişi din motive de credinţă, chiar dacă sentinţele au fost politice", se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor.

Gazdă a evenimentului este istoricul şi muzeograful Muzeul Ţării Crişurilor Cristina Liana Puşcaş, iar la eveniment va fi prezent Francisc Visky, fiul cel mare al pastorului reformat Ferenc Visky, care la momentul în care tatăl lui a fost arestat iar familia lui a fost deportată în Bărăgan avea doar 14 ani.

Moderator va fi Teofil Stanciu, director al editurii Decenu.eu.

Evenimentul este organizat de platforma Decenu.eu, în parteneriat cu Muzeul Ţării Crişurilor – Complex Muzeal.

Daniel Druhora este un regizor român care a emigrat la 12 ani împreună cu părinţii în America, iar în prezent este stabilit în Los Angeles.

Anul trecut şi-a lansat la Oradea documentarul "Vieţi, nu note", care prezintă viaţa refugiaţilor din tabăra Moria, de pe insula Lesbos din Grecia, pentru care a primit în 2022 un premiu Emmy.

În prezent, Druhora lucrează la un documentar similar care îi are în prim-plan pe refugiaţii ucraineni ajunşi în România după începutul Războiului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!