Atleta Simona Kadas, preşedinta femeilor din filiala Bihor a Pro România, a ajuns protagonista unui dosar penal după ce a fost prinsă de poliţişti într-o ipostază penibilă şi pentru un sportiv, şi pentru un lider politic: în stare avansată de ebrietate, în miez de zi, lângă maşina la volanul căreia, cu puţin înainte, acroşase alte două autoturisme.

Dusă la Medicină Legală pentru recoltarea de probe biologice, femeia s-a opus procedurii, motiv pentru care a ajuns în faţa instanţei, în final, nu pentru consum de alcool la volan, ci pentru refuzul sancţionat tot de Codul Rutier.

Tamponare cu multe grade

Simona Kadas a ajuns în atenţia poliţiştilor pe 18 iunie 2018, după un apel telefonic primit prin dispeceratul 112 la ora 14.15. Erau anunţaţi că o femeie ce şofa un Mercedes acroșase două autoturisme parcate pe strada Simion Mehedinţi, din Rogerius.

Ajunşi la faţa locului, au găsit bolidul, iar alături pe şoferiţa care a recunoscut că l-a condus. Femeia tocmai coborâse din apartament şi era „în vădită stare de ebrietate”, după cum au consemnat poliţiştii în nota de caz care a doua zi a ajuns şi în buletinul de presă al Poliţiei, desigur, fără numele celebrităţii.

Pusă să sufle în etilotest, Kadas a acceptat, rezultând o alcoolemie uriaşă, de 1,28 mg/l alcool în aerul expirat. Agenţii au prevenit-o că o vor însoţi la Serviciul de Medicină Legală, pentru prelevarea de probe biologice, dar odată ajunşi acolo femeia s-a sucit, refuzând să se lase înţepată.

Mic dejun cu Unicum

Inculpată pentru refuzul de recoltare a probelor biologice, Simona Kadas a fost trimisă în faţa instanţei pe 13 noiembrie. La Judecătoria Oradea, la prima înfăţişare, pe 8 martie, fosta sportivă şi-a recunoscut vina şi a cerut să fie judecată în procedură simplificată, ce permite stabilirea unui verdict în baza probelor administrate în timpul anchetei penale, fără un proces propriu-zis, precum şi reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, care în acest caz este închisoarea între 1 şi 5 ani.

Kadas a afirmat că în ziua incidentului băuse 150 ml de aperitiv Unicum la micul dejun, după care s-a urcat la volan şi a plecat la o petrecere, într-un bar din oraş, „unde nu își aduce aminte să fi consumat băuturi alcoolice, dar nici nu exclude”, după cum se arată în sentinţa pronunţată de judecători pe 2 aprilie.

De la chermeză femeia a plecat în jurul orei 13, tot la volan, conducându-şi Mercedesul până în parcarea blocului, unde „a acroşat două autoturisme staționate”. A urcat în apartament, cu intenţia să se culce, dar n-a apucat. A sunat-o un vecin, care i-a spus să coboare pentru că era căutată de polițişti.

Condamnare cu amânare

Instanţa a decis s-o condamne pe fosta sportivă la 1 an de închisoare, cu amânarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, timp în care e obligată să presteze 30 de zile de muncă în folosul comunităţii, la Mănăstirea Sfintei Cruci.

Pentru individualizarea pedepsei, instanța a ţinut cont că inculpata „este integrată în societate, fiind cunoscută pentru activitatea sportivă remarcabilă pe care a desfășurat-o, precum și pentru numeroasele activități caritabile pe care le-a inițiat, astfel încât riscul să persevereze în conduita infracțională este redus”.

Deşi blândă, soluţia nu a mulţumit-o pe femeie, dar nici pe procurorii Parchetului Oradea, ambele părţi atacând-o, iar verdictul final l-a dat, luna aceasta, Curtea de Apel.

„O neînţelegere”

Instanţa a menţinut prima decizie, ceea ce înseamnă că Simona Kadas va rămâne cu cazierul nepătat şi, dacă nu va recidiva, va putea chiar să candideze din nou pentru o funcţie publică la viitoarele alegeri.

Interpelată de BIHOREANUL, preşedinta organizaţiei de femei a Pro România Bihor a servit o cu totul altă poveste decât varianta asumată în faţa judecătorilor. „Am băut un pic la micul dejun şi după ce am ajuns acasă, la prânz. Când m-au căutat poliţiştii dormeam. Eram buimacă, nici nu înţelegeam foarte bine ce se întâmplă, dar din cauza somnului”, a susţinut fosta sportivă. „Uitând” de alcoolemia înregistrată cu etilotestul, dar şi de cele două maşini pe care le-a lovit, şi pretinzând că a refuzat recoltarea probelor biologice pe motiv că poliţiştii „nu m-au găsit băută la volan”, ci lângă maşină.

De ce n-a zis la fel şi în faţa judecătorilor? Pentru că, susţine ea, a vrut ca povestea „să se încheie cât mai repede”, aşa cum acum şi-ar fi dorit să nu ajungă nici „la ziar”. Nu de alta, dar nu prea „puşcă” cu portretul de politician care se vrea „un model” pentru tineri şi pentru femei...