Concurs controversat pentru ocuparea celor 31 de locuri din Consiliile de Administraţie ale celor cinci societăţi orădene care au municipalitatea ca unic acţionar: Administraţia Domeniului Public, Electrocentrale, Compania de Apă Oradea, OTL şi Euro Business Parc.

Adrian Şimon, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia Oradea i-a acuzat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, pe organizatorii concursului, de nereguli în procedura de selecţie a candidaţilor. "Am fost la firma de recrutare să întreb de ce documente am nevoie pentru a mă înscrie la concurs, şi mi s-a spus de documente să aduc, apoi m-am întors cu documentele cerute. "E bine?", am întrebat. "E bine!", mi s-a spus. Iar după aceea am aflat că am fost descalificat pentru că nu am anexat la dosar şi o scrisoare de intenţie", a afirmat Adrian Şimon.

Reprezentantul ADP Oradea a declarat că vina aparţine organizatorilor concursului. "Eu aşa ştiu că dacă îţi depui nişte acte şi primeşti pentru ele o ţidulă înseamnă că dosarul a fost complet. Dar chiar şi aşa, dacă ar fi văzut că este incomplet, puteau să îmi spună şi puteam scrie scrisoarea de intenţie acolo pe loc, fără nicio problemă", a spus Şimon.

De altfel, din cei 67 de candidaţi, 9 au şi fost respinşi pe motiv că aveau dosarele incomplete. "Nu ştiu câţi din aceştia au fost scoşi din concurs pentru lipsa scrisorii de intenţie, dar nu pot să nu mă întreb de ce unii au ştiut de necesitatea acestui act, iar alţii nu", a mai spus Şimon.

Adrian Şimon a susţinut, de asemenea, că în ceea ce îl priveşte a luat la cunoştinţă de documentaţia necesară pentru participarea la concurs direct de la reprezentanţii firmei RoMarketing, pentru că nu a avut acces la anunţul concursului. "Am înţeles ulterior că anunţul s-a publicat în Ziarul Financiar şi în cotidianul Bursa. Am întreabat la trei-patru chioşcuri din oraş şi nu mai primesc Bursa de doi ani. Când m-am uitat pe site-ul regiilor, anunţurile nu erau acolo, au apărut ulterior", a zis Şimon.

Reprezentantul APD Oradea spune că lipsa de comunicare a municipalităţii a făcut ca numărul de candidaţi înscrişi pentru un loc în Consiliile de Administraţie să fie disproporţionat de mic în raport cu importanţa funcţiei. "La un proces de selecţie care ar trebui să aibă candidaţi ca la Facultatea de Medicină în anii '90 nu sunt nici măcar doi concurenţi pe un loc. Dacă ar fi vrut concurenţă, Primăria ar fi trebuit să organizeze o conferinţă de presă sau măcar să trimită un comunicat: "Oameni buni, haideţi şi depuneţi-vă candidaturile, pentru că îi vrem pe cei mai competenţi", a zis şeful ADP Oradea.

Adrian Şimon a spus că lipsa de transparenţă a procesului de selecţie a membrilor în Consiliile de Administraţie ale societăţilor Primăriei are ca scop înlăturarea reprezentanţilor societăţii civile şi menţinerea reprezentanţilor partidelor în structurile de conducere. "Aici e miza: Consiliile de Administraţie sunt interfaţa între societatea civilă, profesionişti şi sfera politicului. Nu ne dau voie să intrăm aici apolitici pentru am putea să le facem probleme. Dacă din şapte membri ai unui Consiliu de Administraţie patru ar fi fost profesionişti sau pur şi simplu apolitici, ar fi putut schimba tot managementul societăţii. Ar fi putut să spună, de exemplu, să nu se scumpească gigacaloria pentru că oamenii nu îşi pot permite să plătească!", a spus Şimon.

Ca urmare a neregulilor constatate în organizarea procedurii de selecţie a candidaţilor, APD Oradea a anunţat că ia în calcul varianta contestării rezultatelor. "Am avut o discuţie la nivelul organizaţiei şi am ajuns la concluzia că s-ar putea să contestăm rezultatul concursului. Cred că ar fi cazul ca în această speţă să mergem până la capăt, chiar dacă nu ne place", a declarat Şimon.

Adrian Şimon a mai spus că, după toate probabilităţile, organizaţia va contesta procedura de selecţie, după care va deschide un proces în justiţie.