O noutate legislativă controversată ar putea pedepsi pe nedrept foarte mulți șoferi. Potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate la finele săptămânii trecute de Guvern, conducătorii auto se vor alege cu dosar penal și vor rămâne fără permis de conducere dacă vor alege doar testarea la Medicina Legală și refuză testul rapid cu aparatul DrugTest, controversat pentru că dă mai bine de jumătate de rezultate eronate.

Ordonanța de urgență 84/2024 „lasă fără permis zeci de mii de șoferi nevinovați”, acuză comunitatea Declic, care a și lansat o campanie de semnături pentru anularea prevederilor OUG. 

Ea prevede că ți se suspendă automat permisul de conducere dacă vrei testare antidrog la IML, nu test rapid cu aparatul din dotarea poliției. Iar aceste aparate ale polițiștilor români dau rezultate fals pozitive în jumătate din cazuri. Adică te alegi cu dosar penal, fără să te fi drogat, doar pentru că testele achiziționate de Ministerul de Interne sunt de proastă calitate. Nu putem accepta această nedreptate. Așa că am lansat o petiție prin care cerem Guvernului să elimine aceste prevederi, înainte ca ele să își producă efectele. Semnează și tu pentru abrogarea prevederilor OUG 84, care nenorocesc șoferii”, anunță Declic.

Petiției a atras peste 84.000 de semnături până joi la ora 13.

„Aceste modificări, date prin ordonanță de urgență, în weekend, suspendă permisul șoferilor care cer să fie testați antidrog la INML. Șoferii fie acceptă să fie testați cu aparatele rapide, unde 1 test din 2 pozitive e fals pozitiv, fie rămân fără permis chiar și un an, până când sosesc rezultatele analizelor oficiale”, se arată pe site-ul Declic.

Declic face trimitere și la un semnal de alarmă tras de orădeanul Vlad Zaha, criminolog specializat în politicile publice din domeniul drogurilor, care a arătat că șoferii care nu acceptă testarea rapidă și vor testare prin analize rămân automat fără permis, chiar dacă nu au consumat droguri.

„Deși toată lumea știe deja că aparatele din dotarea poliției dau rateuri în jumătate din cazuri, iar testele de sânge sunt sigure, totuși guvernanții nu au luat în calcul înlocuirea testelor proaste”, mai arată Declic.

De altfel, chiar în cursul zilei de miercuri, Poliţia Română a confirmat că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive şi recomandă conducătorilor auto să verifice prospectul înainte de a se urca la volan.

Atenție, rezultatele pot fi fals pozitive chiar în cazul unor medicamente banale antiinflamatoare, antialergige sau antibiotice.

Astfel, există reacţii fals pozitive la: 

- amfetamine: medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice, antialergice;

- cannabinoizi: antiinflamatorii, antivirale;

- barbiturice: antiinflamatorii;

- opiacee: antitusive (multe medicamente utilizate pentru răceală şi gripă conţinând codeină, care pozitivează testele rapide), antibiotice, antialergice, antiepileptice, vasodilatatoare.

IGPR arată că, la nivel naţional, în perioada 2021 - 2023, au fost infirmate aproximativ 15-20% din totalul mostrelor biologice prelevate conducătorilor auto depistaţi pozitiv la testele efectuate cu aparatele drugtest, se arată într-un document citat de HotNews.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!