Direcţia de Sănătate Publică Bihor a întocmit un tabel care arată acoperirea vaccinării anti-Covid în comunele şi oraşele din Bihor, prezentat pe scurt, marţi, în şedinţa Colegiului Prefectural. Clasamentul, obţinut ulterior de BIHOREANUL, arată că cea mai mare acoperire se înregistrează în Oradea, procentul persoanelor vaccinate fiind de 25,34% din totalul populaţiei.
Oradea, Sântandrei, Biharia...
"Este vorba despre procente raportate la numărul total al locuitorilor din respectivul UAT, obţinut de la Evidenţa Populaţiei. Nu avem date privind numărul de persoane eligibile pentru vaccin în fiecare oraş sau comună. Astfel, procentul de vaccinare real mai creşte puţin", a explicat, la solicitarea BIHOREANULUI, dr. Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor.
Oradea (25,34%) este urmată în topul acoperirii vaccinării anti-Covid de Sântandrei (procent de 22,43 din totalul populaţiei), Biharia (22,22%), Paleu (21,81%), Beiuş (20,93%), Lazuri de Beiuş (20,7), Borş (20,68), Ştei (20,66), Valea lui Mihai (20,36).
La coada clasamentului se află comunele Pomezău (3,47%), Vârciorog (3,45%), Drăgeşti (3,29) şi Roşia (2,80%).
Media vaccinării la nivel de judeţ este de doar 18,21%, potrivit raportului DSP Bihor.
Pe de altă parte, în scurtul raport prezentat Colegiului Prefectural cu privire la vaccinarea în judeţ, dr. Calin Sonea de la DSP Bihor a arătat deşi abia de o zi a fost lansată la nivel naţional campania „Oraşul vaccinează satul”, în Bihor activitatea de vaccinare cu echipe mobile a început de mai bine de 3 săptămâni, primăriile fiind anunţate cu privire la deplasările acestor echipe mobile pentru ca la rândul lor să poată anunţa localnicii.
Vezi procentul de vaccinare în fiecare UAT din Bihor! (sursa: DSP Bihor)
Se închide centrul de vaccinare din Borş
După cum BIHOREANUL a mai scris, ritmul vaccinării în Bihor a scăzut considerabil în ultimele săptămâni. Marţi, dr. Călin Sonea a anunţat că, la ceva mai mult de o lună de la deschidere, activitatea centrului de vaccinare din vama Borş va fi oprită.
"Activitatea centrului de vaccinare din Borş, deschis la solicitarea Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţii de Vaccinare şi care a fost derulată cu sprijinul forţelor armate, va fi suspendată din 1 iulie", a anunţat dr. Sonea despre centrul deschis pe 24 mai şi care a fost deservit de angajaţi ai Spitalului Militar din Timişoara.
Reprezentantul DSP Bihor a arătat că în perioada în care a funcţionat, centrul de vaccinare din Borş a administrat doar 343 doze (toate Johnson&Johnson), iar numărul dozelor pierdute a fost de 105. "Se vaccina o persoană acum, iar apoi nu mai era niciun doritor, iar vaccinul Johnson&Johnson, odată deschis, expiră după trei ore", a explicat dr. Sonea BIHOREANULUI.
La mijlocul acestei luni, după o activitate de şase săptămâni, a fost închis şi centrul de vaccinare de tip drive-through din parcarea complexului ERA Shopping Park, motivul fiind acelaşi precum cel care justifică închiderea centrului din vama Borş, şi anume adresabilitatea scăzută, adică lipsa persoanelor dornice să se vaccineze.