Un întreg schimb de muncitori din cele trei de la fabrica UAMT Oradea, profilată pe producţia de subansamble auto pentru compania Renault, şi-a făcut marţi dimineaţă "pontajul" la Tribunalul Bihor. Motivul? Conducerea firmei i-a dat în judecată pe cei 206 salariaţi din schimbul I care, în urmă cu aproape două luni, pe 26 februarie, au îndrăznit să oprească lucrul, cerându-le daune de 13.500 euro pentru fiecare din cele 9 ore în care producţia a stagnat, adică 540.675 lei.

"Slugi pe plantaţie"

"Întreruperea lucrului nu a fost o acţiune organizată a sindicatului, ci o reacţie spontană a muncitorilor", a declarat pentru BIHOREANUL liderul sindicatului UAMT, Octavian Vuşcan. Acesta a afirmat că nemulţumirile colegilor săi sunt vechi, multe şi mari: contractul colectiv de muncă a expirat în 2012, iar conducerea UAMT a refuzat negocierea altuia, salariile oamenilor sunt derizorii, blocate la nivelul anului de criză 2011, adică 1.400 lei pe lună brut (sub 1.100 lei "în mână"), în timp ce normele de lucru sunt continuu majorate, fiind fixate în aşa fel încât să nu poată fi îndeplinite, iar salariul să fie "ciupit" şi sub acest pretext.

"Oamenii s-au săturat, nu mai răbdăm, patronul îşi bate joc de noi ca de nişte animale, suntem ca nişte slugi pe plantaţia lui", a spus unul dintre muncitori, înainte de a intra în sala de dezbateri. "Utilajele sunt vechi, se tot strică, normele sunt tot mai mari, şi uneori nu le putem face din cauza defectării echipamentelor. Dar asta nu-i vina noastră, ci tot a patronului", a afirmat altul. "Suntem aduşi să lucrăm şi sâmbăta, şi duminica, dar nu ni se socotesc şi nu ni se plătesc orele suplimentare", a adăugat un coleg al celor doi. "Dacă îndrăzneşti să le spui că nu-s corecţi şi vrei să-ţi ceri drepturile, şefii îţi arată poarta", a rezumat un alt salariat.

Sprijiniţi de BNS

"Culmea este că patronul ne-a dat în judecată şi ne cere daune, deşi s-au recuperat orele de lucru la de trei ori valoarea lor. Pe 28 februarie a fost chemată la lucru toată lumea, toate cele trei schimburi, 550 de muncitori, nu numai cei 206 care au oprit lucrul cu două zile înainte, şi s-a recuperat complet activitatea neefectuată anterior", a explicat liderul sindical Octavian Vuşcan.

Acesta a fost însoţit, pentru ridicarea moralului, şi de liderul pe judeţ al Blocului Naţional Sindical, Nicolae Morgovan. "Dacă patronatul de la UAMT ar fi avut dialog cu salariaţii, nu s-ar fi ajuns aici", a spus acesta. Potrivit reprezentantului BNS, responsabilitatea pentru frustrările oamenilor, care nu mai pot fi "struniţi" nici de liderii sindicali, o poartă patronatul deoarece acesta nu respectă legislaţia muncii, chiar dacă muncitorii de la UAMT sunt cu toţii calificaţi (sculeri-matriţeri, lăcătuşi, sudori, prelucrători prin aşchiere), iar firma nu duce lipsă de comenzi de la principalul beneficiar, uzina de autoturisme Dacia deţinută de Renault la Mioveni.

Fără răspuns

Deocamdată, procesul dintre conducerea UAMT şi cei 206 de salariaţi este abia la început, în etapa procedurilor, urmând ca o nouă înfăţişare să aibă loc abia luna viitoare, pe 26 mai.

BIHOREANUL a încercat să afle şi punctul de vedere al conducerii sau patronatului firmei, dar niciunul nu este disponibil. Ioan Stanciu, fost director al întreprinderii şi înainte de 1989, devenit după 1990 proprietarul pachetului majoritar de acţiuni, nu a fost prezent marţi la sediul societăţii, iar potrivit secretariatului UAMT, directorul general, francezul Youssuf Alaire, şi directorul adjunct Nicolae Radu sunt plecaţi într-o călătorie în Italia.