Un sătean din comuna bihoreană Aştileu a fost încarcerat, vineri, după ce a fost condamnat definitiv la 1 an şi 11 luni de închisoare în regim de detenţie pentru tăiere ilegală şi furt de arbori.

Verdictul a fost pronunţat la Curtea de Apel Oradea în urma unui proces pornit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Aleşd în 2015 şi care s-a tărăgănat pe rolul instanţei locale vreme de 5 ani.

Cine-i harnic...

Povestea are ca punct de pornire un furt de lemne reclamat pe 22 ianuarie 2015 de pădurarii Ocolului Silvic Aleşd. La rândul lor, aceştia fuseseră anunţaţi de un localnic din satul Călăţea, comuna Aştileu, care găsise mai multe cioate în pădurea de la marginea satului, în locul numit în locul numit „Valea Mierăi”. Primul lucru făcut de pădurari a fost să-l viziteze pe Florin Negruţ, hoţ de lemne cunoscut prin sat mai cu seamă după porecle - printre tineri, "Jardel", iar printre bătrâni "a Tichii Tonului". 

În faţa casei acestuia trona o stivă uriaşă de lemne, motiv pentru care pădurarii l-au luat la întrebări, iar Jardel a recunoscut că a muncit: a tăiat cu o zi mai devreme 10 paltini din pădurea unui consătean, pe care apoi i-a debitat şi transportat acasă împreună cu fratele său minor, iar în noaptea ce a urmat a furat şi alţi 5 arbori de fag, gata tăiaţi şi lăsaţi la marginea unei păduri aparţinând unei firme din Aleşd. 

Vinovatul fără vină

Aşa a ajuns Florin Negruţ pe mâna poliţiştilor din Aleşd, iar în decembrie 2015, Parchetul Aleşd a dispus trimiterea în judecată a bărbatului pentru tăiere ilegală de arbori, respectiv furt. 

Procesul penal pornit la Judecătoria Aleşd ar fi trebuit să se termine în mai puţin de un an, însă a durat 5 ani. Motivul? Negruţ şi-a retractat cele patru declaraţii de recunoaştere date în timpul cercetărilor şi a cerut să fie achitat, punând la cale un adevărat scenariu în care, ca să fie credibil, şi-a implicat şi fratele, pe care l-a pus să ia asupra lui întreaga vină, ba chiar şi pe tatăl său, care l-a sunat pe proprietarul pădurii, cerându-i să smulgă cioatele din pământ şi să-şi retracteze reclamaţia. 

"Cei 10 arbori despre care se arată că au fost tăiați din proprietatea persoanei vătămate, de fapt au fost tăiați de fratele meu, eu neavând nicio implicare în legătura cu tăierea lor. În acea perioadă, am fost plecat în Germania", a explicat bărbatul, părţi din depoziţia sa fiind redate şi în sentinţa Judecătoriei pronunţată în caz după o lungă anchetă judecătorească, pe 30 octombrie anul trecut.

Degeaba, însă. Instanţa n-a ţinut cont de declaraţia de recunoaştere a fratelui minor, iar păgubitul a refuzat să facă înţelegere cu hoţul, ba chiar l-a dat în vileag în momentul în care a fost audiat de judecători. De altfel, după cum reiese din sentinţă, nici Jardel n-a fost foarte convingător. Pus să aducă dovezi cu privire la faptul că a fost în Germania în ziua furtului, omul n-a avut.

"În perioada reţinută ca dată a comiterii faptei am fost plecat la muncă în Germania, însă nu am încheiat acte de angajare, munca a avut loc la negru", a spus bărbatul, care nu şi-a adus aminte nici numele angajatorului, nici vreun alt detaliu care să-i confirme versiunea. "Probele administrate în cauză, constând în declarațiile de martori, activități de cercetare la fața locului, relevă fără dubiu implicarea sa în comiterea infracțiunilor", se precizează în document. 

Cum se-ncurcă un proces

Ca să încurce şi mai mult judecata, Jardel a venit şi cu o altă găselniţă, anume că ar fi un soi de suspect de serviciu al poliţiştilor, care i-ar fi pus în cârcă nu doar furtul din dosarul aflat în faţa instanţei, ci şi alte fapte similare, pe care le-a recunoscut pe fondul unor "abuzuri exercitate de organul de urmărire penală". 

"Am cedat acestor violenţe și am recunoscut întreaga faptă", a susţinut el, fără să poată spune, însă, când a fost bătut de poliţişti, în ce mod, şi nici măcar motivul pentru care, atunci când procurorul a dispus reconstituirea faptelor la locul unde s-au comis, a mers de bună voie, împreună cu poliţiştii şi cu pădurarul, indicând personal de unde a tăiat paltinii, modul în care i-a tăiat şi transportat, de unde a furat lemnele de fag, cum le-a dus şi cui le-a vândut.

Pentru a elimina orice dubiu, acuzele de purtare abuzivă au fost verificate şi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, care a pronunțat o soluție de clasare din lipsa probelor. 

Verdict: vinovat

Ca atare, Florin Negruţ, alias "Jardel" sau "a Tichii Tonului", a sfârşit condamnat la 1 an şi 11 luni de închisoare, în regim de detenţie. "La individualizarea pedepsei, instanța a avut în vedere faptele comise de inculpat, pericolul social al acestora, atitudinea de nerecunoaștere a faptelor manifestată de inculpat", se motivează în soluţia Judecătoriei Aleşd, menţinută, vinerea trecută, şi de Curtea de Apel Oradea. 

Drept urmare, vineri seara, după pronunţarea verdictului definitiv, bărbatul a fost ridicat de acasă de polițiști şi depus la Penitenciarul Oradea, unde îşi va ispăşi pedeapsa.