Pe 7 septembrie, la Curtea de Apel Oradea va începe procesul Mariei Schutz, acuzată de o fraudă de 13 milioane de euro în dauna Orser Oradea şi Sere Codlea, comisă în complicitate cu partenerul ei de afaceri Ion Dascălu şi cu doi şefi din Agenţia Domeniilor Statului - fostul director general Corneliu Popa şi şeful Direcţiei Urmărire Contracte, Mihai Ciobanu.
În dosarul trimis în faţa instanţei în 2008 de procurorii DNA Oradea, Tribunalul Bihor a pronunţat verdictul pe 9 august a.c., dispunând condamnarea Mariei Schutz la 10 ani de închisoare cu executare, în timp ce pentru Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu magistraţii au dictat câte 6 ani de închisoare. Ion Dascălu, partenerul oltencei, a fost achitat pentru prescrierea faptelor.
Verdictul este al doilea pronunţat de Tribunalul Bihor în acest caz, după ce, în 2013, aceeaşi instanţă o condamnase pe Schutz la 12 ani de detenţie, pe Popa şi Ciobanu la câte 10 ani de închisoare, în timp ce Dascălu a primit atunci 2 ani de închisoare cu executare.
Nemulţumiţi de soluţia dată de instanţă, cei patru inculpaţi au atacat soluţia, iar procesul se va relua acum la Curtea de Apel Oradea.
Dosarul a fost repartizat, însă, aceluiaşi complet format din judecătorii Gabriela Ţarcă şi Antik Levente, cei care, pe 17 februarie 2014, după 5 termene în care au amânat procesul şi alte trei date pentru pronunţare, au desfiinţat prima sentinţă de condamnare dată în dosar şi au dispus ca Tribunalul să rejudece cauza.
Cert este că acum magistraţii nu vor avea deloc o sarcină uşoară, deoarece vor trebui să pronunţe un verdict până cel târziu în noiembrie, când răspunderea penală pentru infracţiunile care le sunt imputate lui Schutz, Popa şi Ciobanu se prescriu.
Citiţi despre sentinţa aspră a Tribunalului Bihor dar şi povestea fraudei care a şters serele orădene de pe faţa pământului în articolul: Maria Schutz, distrugătoarea serelor bihorene, condamnată din nou: 10 ani după gratii