Lovitură de teatru în procesul dintre Ordinul romano-catolici Premonstratens şi municipalitate, aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea şi având ca obiect retrocedarea clădirii Colegiului Naţional Mihai Eminescu: la cererea reprezentantei călugărilor, istoricul maghiar Varga Andrea Tunde, instanţa a hotărât, joi, secretizarea dezbaterilor.

Înainte ca acestea să înceapă, Varga, care era însoţită de un şofer pus la dispoziţie de Prepozitura Ordinului şi de un interpret care să asigure traducerea în limba maghiară, a invocat prezenţa în sala de judecată a reporterului BIHOREANULUI şi a spus că, întrucât a depus împotriva acestuia o "plângere penală pentru xenofobie şi rasism", doreşte să fie protejată prin continuarea procesului cu uşile închise.

În mod surprinzător, cele trei judecătoare care formează completul au admis cererea aproape instantaneu, dispunând ca această cauză să fie amânată la finalul zilei şi să se desfăşoare fără public.

Dublă măsură

Potrivit juriştilor consultaţi de BIHOREANUL, măsura se încadrează în limitele legii, deoarece prevederile Codului civil le dau magistraţilor dreptul de a judeca cu uşile închise, "la aprecierea acestora", fără nicio altă justificare sau motivare.

Chiar şi aşa, în acest caz instanţa a dat dovadă de lipsă de consecvenţă cu sine însăşi, din cel puţin trei motive. În primul rând pentru că prezenţa în sală a reporterului nu impieta asupra procesului, care are drept miză un bun public de mare valoare, şi nici nu are vreo legătură cu plângerea penală pe care reprezentanta Ordinului a făcut-o împotriva acestuia. În al doilea rând, deşi reporterul, ca dealtfel şi celelalte persoane aflate în sala de judecată, au fost evacuate, a fost permisă în schimb prezenţa la dezbateri a şoferului pus la dispoziţie de premonstratenşi Adreei Varga! În fine, este de remarcat că deşi aceasta nu are calitatea de avocat, ci de mandatar, instanţa îi permite, suspect de „generos", nu doar să depună acte la dosar, ci şi să ia cuvântul în faţa judecătorilor.

La termenul trecut, astă-vară, instanţa a mai făcut o concesie reprezentantei Ordinului Premonstratens, admiţându-i cererea de a fi asistată de un interpret, cu toate că vorbeşte şi scrie româneşte, iar din 2010 i-a mai reprezentat pe premonstratenşi şi în alte procese, susţinute la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru retrocedarea unor imobile, clădiri şi terenuri din Băile Felix şi din împrejurimi, despre care Ordinul a susţinut că fuseseră naţionalizate de regimul comunist.

Acest proces a fost însă pierdut definitiv şi irevocabil de premonstratenşi, pentru că toate bunurile revendicate au intrat în proprietatea statului român în perioada interbelică, când Judecătoria Oradea şi Tribunalul Bihor au apreciat că Ordinul călugăresc nu le deţinea în proprietate, ci doar în administrare.

Procese peste procese 

Începând din anul 2011, însă, Premonstratenşii încearcă să acrediteze varianta că la finele anilor '30 ai secolului trecut au atacat sentinţele la Înalta Curte, iar procesul nu s-a finalizat din cauza faptului că statul român a pierdut suveranitatea asupra Transilvaniei după Dictatul de la Viena.

Deşi judecătorii ÎCCJ au respins această teză, hotărând ca terenurile şi clădirile din Felix şi împrejurimi să nu fie retrocedate Ordinului călugăresc, magistraţii Curţii de Apel Oradea judecă în continuare procesul pentru imobilul liceului Eminescu.

De altfel, tot joi, judecătoarele din Oradea au admis şi alte cereri ale Ordinului, astfel că până la termenul următor, fixat pe 30 ianuarie 2014, instanţa va cere de la Ministerul Agriculturii, de la Ministerul Educaţiei şi de la Ministerul de Externe mai multe acte pretinse de reprezentanta călugărilor, despre care aceasta a susţinut că îi sunt necesare pentru a dovedi dreptul de proprietate al călugărilor asupra clădirii liceului.

În acest proces, Ordinul Premonstratens a fost reprezentat iniţial de avocatul Kincses Elod, din Târgu Mureş, fondator al UDMR şi autor al conceptului de autonomie naţională a maghiarimii din Transilvania, dar astă-vară călugării au renunţat la serviciile acestuia, preferând-o pe Varga. De profesie istoric, aceasta este cetăţean maghiar şi, după trei articole publicate de BIHOREANUL despre lungul "război" pentru aceste averi, a afirmat că a depus o plângere penală împotriva autorului lor, acuzându-l de "insulte rasiste şi xenofobe".

De altfel, Varga a formulat asemenea acuze şi împotriva angajaţilor Arhivelor Naţionale din Oradea şi din Bucureşti, a avocatului SCT Felix din procesul pentru clădirile şi terenurile staţiunii, şi chiar a unor magistraţi de la ÎCCJ, pe care - în plus - i-a învinuit şi de corupţie după ce au refuzat să satisfacă cererea Ordinului Premonstratens.

Citiţi pe această tenă şi articolele:

Călugării Premonstratens cer rejudecarea unui proces din 1937, ca să demonstreze că sunt proprietarii Băilor Felix

Călugări contra Statului: Cum încearcă Ordinul Premonstratens să pună mâna pe 1.000 de hectare care nu îi aparţin!

Război pe liceu: Noi dezvăluiri din dosarul retrocedărilor pretinse de ordinul călugăresc Premonstratens

Ordinul Alba-Neagra: Călugării Premonstratens au pierdut definitiv staţiunea Băile Felix!