E cercetat într-un dosar de crimă organizată, ca lider al unei grupări care a sustras 600.000 de euro din conturile unor bănci străine. E judecat în alte două cazuri, pentru spargeri de miliarde de lei vechi comise în Oradea dar şi pentru introducerea în ţară a 35.000 de euro falsificaţi.

Şi totuşi, Iulian Ciorba nu e un pericol pentru societate. Curtea de Apel Oradea dixit!

Asta, chit că bărbatul a dovedit deja cu vârf şi îndesat faptul că nu dă un sfanţ pe lege: în trecut a ameninţat cu uciderea anchetatorului care l-a trimis în judecată pentru tâlhării armate comise la drumul mare, ba a mai şi fost condamnat în două rânduri. Iar când s-a văzut liber, a luat-o de la capăt!

În flagrant

Judecătorii Curţii de Apel au decis zilele trecute eliberarea cunoscutului interlop orădean Iulian Ciorba, lider al unei grupări de crimă organizată trimise în judecată. Împreună cu timişoreanul Ioan Şandra, Alin Bălăşoiu şi Zoran Tismănariu, cei din urmă din Moldova Nouă, Ciorba a fost arestat în aprilie, pentru introducerea în ţară a 35.000 de euro falsificaţi în Bulgaria. Bărbatul a fost urmărit de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea până într-o parcare din Lugoj, unde a preluat banii, şi a fost reţinut în momentul în care a predat pachetul unui tânăr din Timişoara, pentru a-i plasa într-o bancă din Caransebeş.

Reţeaua condusă de Ciorba era de câteva săptămâni bune în atenţia poliţiştilor, după ce s-a descoperit că se ocupa de clonarea cărţilor de credit şi scosese 600.000 de euro din conturile unor bănci străine. De altfel, în timpul descinderilor, poliţiştii au confiscat din locuinţele membrilor grupării aparatură IT de ultimă generaţie folosită pentru clonarea cardurilor.

A fost rău, dar e cuminte

În timp ce ancheta privind fraudele informatice este încă în desfăşurare, dosarul legat de banii falsificaţi a fost trimis în judecată de către procurorii DIICOT Oradea, la sfârşitul lunii iunie, cu protagoniştii în stare de arest.

Magistraţii au respins cererile de eliberare formulate de cei patru inculpaţi de fiecare dată, până în urmă cu două săptămâni, când Curtea de Apel Oradea a decis brusc eliberarea lor, cu condiţia să nu părăsească ţara până la finalizarea procesului. Dacă faţă de Şandra, Bălăşoiu şi Tismănariu s-a avut în vedere doar că şi-au recunoscut faptele, în cazul lui Ciorba, care este multirecidivist, magistraţii au mai venit cu o găselniţă. Cum că trecutul său zbuciumat nu poate constitui un impediment pentru eliberare, mai ales că nu a comis o faptă cu violenţă!

"Nu există date că inculpatul va încerca să zădărnicească aflarea adevărului, iar trecutul infracţional al acestuia nu poate constitui un argument pentru respingerea unei cereri de eliberare sub control judiciar până la pronunţarea unei sentinţe", se arată în decizia semnată de judecătorii Mircea Puşcaş, Traian Munteanu şi Ovidiu Blaga.

Tâlhar la drumul mare

Argumentaţia şchioapătă de la o poştă. Nu doar că, aşa cum au arătat şi poliţiştii BCCO într-un document depus la dosar, "actele şi lucrările de urmărire penală relevă că există date concrete în sensul că inculpatul (Iulian Ciorba - n.r.), în contextul liberării sale provizorii, ar putea săvârşi alte infracţiuni". Dar argumentele stau în însuşi cazierul impresionant al bărbatului, care dovedeşte pericolul pe care îl reprezintă pentru societate. Căci, chiar dacă în ultimii 3 ani a trecut la "fineţuri", specializându-se în devalizarea de conturi bancare, înainte era renumit prin violenţa sa, pentru şmenurile şi tâlhăriile comise pe şosele, dar şi pentru spargerile spectaculoase în care a fost implicat.

Începând din 1995, împreună cu fratele său Marius, Iulian Ciorba a spart mai multe case de schimb valutar şi magazine de bijuterii şi telefoane mobile, atât din Oradea, cât şi din Constanţa, Baia Mare şi Ploieşti, provocând prejudicii de peste 200 milioane de lei vechi, sumă considerabilă la acea vreme. Lui Iulian nu i-a scăpat nici apartamentul cumnatului său, Nicolae Bele, de unde a plecat cu bunuri de peste un miliard de lei vechi!

02 Mumu.jpgÎn 2002, cei doi fraţi l-au atacat şi pe Nicolae Covle, alias Mumu de la Big Brother, care la vremea respectivă se ocupa de schimb valutar şi făcea drumuri dese în Ungaria.

Îmbarcaţi într-o maşină cu numere false şi pregătiţi cu răngi, cuie şi un pistol, fraţii Ciorba l-au urmărit pe Mumu şi, când acesta a ieşit pe Calea Borşului, au aruncat stabilopozi pe şosea, pentru a-l obliga să tragă pe dreapta. Covle, însă, nu s-a oprit, ci a făcut cale întoarsă spre oraş. Iniţial, a crezut că a fost un accident dar, chemat a doua zi la Poliţie, a aflat că totul a fost pregătit dinainte, într-o tentativă de a-l tâlhări.

Procuror sub protecţie

02 Viorel Gavra.jpg"Cetăţeanul model" nu s-a oprit, însă, la atât, fiind suspectat chiar că ar fi încercat să-l execute pe actualul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra (foto), cel care l-a anchetat în mai multe dosare.

Incidentul s-a produs în 2002, iar informaţiile porniseră de la Serviciul Român de Informaţii, care a interceptat câteva din convorbirile lui Iulian Ciorba, în care acesta se lăuda că are un pistol furat de la paznicul Bibliotecii judeţene, cu care îl va împuşca pe procuror. Magistratul a fost pus sub protecţie şi păzit luni de zile, însă Ciorba nu şi-a pus ameninţările în practică iar poliţiştii care au investigat cazul nu au găsit arma nici până azi.

"S-au găsit doar unele din telefoanele mobile şi o parte din valuta sustrasă", spune procurorul Gavra, consternat la aflarea veştii că interlopul a fost eliberat. "Din punctul meu de vedere este un infractor periculos, violent, multirecidivist. Dar este decizia magistraţilor. Nu o comentez, însă nici nu o înţeleg. Dacă această persoană nu e un pericol, atunci cine e?", se întreabă prim-procurorul. Şi nu e cine să-i răspundă...


INSISTENT ÎN RELE
CV de interlop

Deşi judecătorii Curţii de Apel Oradea pretind că trecutul lui Iulian Ciorba nu constituie dovadă că va comite noi infracţiuni, realitatea demonstrează opusul: deşi a fost eliberat condiţionat de trei ori, acesta a continuat de fiecare dată să încalce legea!

Prima condamnare pe numele lui Iulian Ciorba datează din 1995, când a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare pentru furt calificat. A stat doar câteva luni după gratii, fiind liberat condiţionat, în acelaşi an, cu un rest de pedeapsă de 205 zile. În 2002, dovedit ca autor al mai multor furturi şi tâlhării comise între 1998-2002, bărbatul a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru tâlhărie, însă a stat doar până în 2005, când a fost din nou eliberat condiţionat cu un rest de 525 de zile.

Un an mai târziu era din nou arestat pentru furturi şi a stat până în septembrie 2007, când judecătorii orădeni au decis ridicarea măsurii preventive, până la pronunţarea unei sentinţe în dosar. Ciorba, însă, nu a mai aşteptat terminarea procesului. A fugit în Ungaria unde, în 2008, a fost din nou arestat, de această dată pentru fraude informatice comise în Budapesta. Aici a rămas 9 luni, timp în care magistraţii maghiari au finalizat procesul deschis pe numele lui şi l-au condamnat la 2 ani de închisoare. Cum perioada arestului s-a dedus din pedeapsă, Ciorba a cerut anul trecut eliberarea condiţionată, solicitare aprobată de judecători, cu condiţia ca acesta să nu mai revină timp de 3 ani pe teritoriul ţării.

Nu a făcut-o. A revenit acasă şi, până în aprilie 2010, când a fost arestat de poliţiştii BCCO Oradea, şi-a pus în practică "experienţa" acumulată în statul vecin: şi-a tras o reţea de hackeri şi s-a apucat să cloneze carduri în România.