Acuzaţii copleşitoare pentru şeful Parchetului Bihor! Prim-procurorul Vasile Popa s-a trezit în faţa casei cu colegii de la Direcţia Naţională Anticorupţie care, după ce i-au scotocit locuinţa, l-au anunţat că este suspect de comiterea mai multor infracţiuni, toate extrem de grave pentru un om al legii: şantaj, mită, abuz, distrugere de înscrisuri şi favorizarea infractorului!

Efectuată de Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie a DNA, investigaţia a început în vara anului trecut, după un denunţ al cunoscutului constructor Dorinel Edu, pe atunci anchetat de subalternii lui Vasile Popa pentru o evaziune fiscală de 36 milioane lei. BIHOREANUL a aflat că, pentru a-şi dovedi colegul, procurorii DNA l-au urmărit mai bine de un an, ajungând să-i "planteze" aparatură de supraveghere chiar şi în biroul din sediul Parchetului!

Joia percheziţiilor

Joia trecută, prim-procurorul Vasile Popa a fost deşteptat de colegii de la DNA. La ora 6 fix, procurorii anticorupţie s-au prezentat la vila sa din Haieu (comuna Sânmartin), pentru percheziţii, după care au descins şi la biroul lui de la sediul Parchetului. Motivul? "Suspiciuni de corupţie şi fapte conexe celor de corupţie comise în perioada 2009-2013", explica, sec, o informare a DNA transmisă presei în cursul acelei dimineţi.

Spre seară, însă, au venit şi câteva detalii: şantaj, luare de mită, instigare la efectuarea unei prelevări de organe care ar fi compromis o autopsie medico-legală, două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite, două infracţiuni de distrugere de înscrisuri, două infracţiuni de favorizarea făptuitorului. O salbă de acuzaţii grave, pedepsite pe măsură, cu până la 10 ani de închisoare.

Edu, vorbăreţul

BIHOREANUL a aflat că ancheta DNA a început acum mai bine de un an, la Oradea, după denunţul făcut de un cunoscut afacerist orădean, Dorinel Edu, la vremea respectivă cercetat de un procuror din subordinea lui Popa, după ce fusese prins că începând cu 2008, împreună cu fiul său, Viorel, a spălat prin firme-fantomă peste 36 milioane lei pentru a fenta plata TVA şi a impozitului pe profit.

Ştiindu-se cu probleme, Edu s-a "lipit" şi de prim-procurorul Vasile Popa, căruia - zice chiar el - i-a construit un teren de tenis de câmp cu iluminare nocturnă, i-a plătit periodic, adică "de circa două-trei ori pe lună", sume cuprinse între 500 şi 1.500 euro, achitându-i însă şi alte cheltuieli, "cum ar fi plata unor bilete de avion, cazări la hotel, precum şi alte servicii de care a beneficiat magistratul", după cum spun procurorii DNA.

Protector cumpărat

Conform surselor BIHOREANULUI, Edu a relatat că i-a "decontat" magistratului până şi cheltuielile pe care acesta le-a avut în 2012, când a participat la concursul pentru şefia Parchetului Bihor, organizat la Bucureşti, - bilete de avion, transport în capitală şi cazare - la fel ca în alte dăţi. "Valoarea totală a foloaselor necuvenite pe care Popa Vasile-Constantin le-a primit de la denunţător este de circa 50.000 euro", au precizat, oficial, anchetatorii.

De ce l-a sponsorizat Edu pe procuror? Popa era şef peste o instituţie care putea să-i creeze probleme, astfel că, în schimbul favorurilor pe care i le făcea, acesta putea la rându-i să-l ajute, asigurându-i spatele. "Urma să protejeze activitatea infracţională a denunţătorului şi să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu (...) constând în conducerea şi coordonarea directă a activităţii de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor", susţin procurorii DNA despre Popa.

Denunţ din interes

Cu toate şpăgile date, Edu nu a scăpat însă de probleme. Iniţial, constructorul a fost cercetat de procurorii DNA, fiind suspectat că în perioada 2008-2012 ar fi corupt mai mulţi inspectori fiscali, în frunte cu Emil Guiaş, fost director adjunct al Finanţelor Publice Bihor şi şef peste Activitatea de Inspecţie Fiscală din instituţie, dar şi pe succesorul acestuia, Doru Pătcaş. Bănuielile n-au putut fi probate, dar pentru că suspiciunile de fraudă la adresa constructorului au rămas în picioare, procurorii DNA au sesizat Parchetul Bihor, iar în noiembrie 2013 afaceristul şi fiul său au fost arestaţi pentru evaziune.

Supărat că, deşi a "cotizat", tot a ajuns după gratii, constructorul a încercat să-şi uşureze situaţia denunţându-l pe prim-procurorul Vasile Popa, căruia până atunci îi finanţase toate capriciile. Cel mai probabil acesta este motivul pentru care, câteva luni mai târziu, dosarul lui Edu a ajuns înapoi la DNA. Apoi, în februarie 2014, constructorul a trecut din Arestul Poliţiei în arest la domiciliu, iar ulterior a fost lăsat liber de tot, anchetatorii nemaisolicitând vreo măsură de siguranţă împotriva lui.

Prins pe "tehnică"

Vasile Popa a fost urmărit mai bine de un an de procurorii DNA până să fie pus sub urmărire penală. Anchetatorii i-au supravegheat convorbirile telefonice, dar şi discuţiile ambientale, potrivit surselor BIHOREANULUI şeful Parchetului având "plantate" microfoane până şi în biroul din instituţia pe care o conduce.

În baza informaţiilor strânse, acuzaţiile împotriva lui s-au înmulţit. Popa e suspectat nu doar de luare de mită, ci şi de şantaj, după ce anul trecut şi-a strâns cu uşa un amic care îi datora 7.700 lei şi nu putea să-i plătească, ajungând să-l ameninţe cu controale şi chiar să-i trimită la firmă inspectori de la mai multe instituţii de control. "Suspectul a uzat de calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor şi de relaţiile pe care acesta le are cu instituţii de control de pe raza judeţului, fapt care a accentuat starea de temere a persoanei vătămate", spun procurorii DNA.

Rechizitorii rupte

Mai grav este că, în perioada 2009-2011, pe vremea când conducea Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, Vasile Popa ar fi distrus două rechizitorii întocmite de procurori din subordinea sa, bănuielile fiind că voia să favorizeze persoane inculpate pentru infracţiuni la Codul Rutier.

Într-unul din cazuri, petrecut în perioada iunie-septembrie 2009, Popa a rupt rechizitoriul şi a dispus personal scoaterea de sub urmărire penală a învinuitului. Într-un altul, înregistrat în perioada iulie 2010 - ianuarie 2011, a făcut de asemenea ferfeniţă un act de acuzare, doar că nu i-a mai reuşit pe deplin figura. Procurorul care a efectuat ancheta a aşteptat ca Popa să plece în concediu şi a întocmit un nou rechizitoriu, pe care i l-a confirmat prim procurorul adjunct.

"Se va lămuri"

Pus sub învinuire joi, prim-procurorul Vasile Popa s-a întors, cu tupeu, la serviciu a doua zi, susţinând că nu are niciun motiv de îngrijorare, chit că suspiciunile ce planau asupra sa erau deja făcute publice. "Eu de problemele şi de dosarul penal al lui Dorinel Edu am aflat în 2013, când a şi fost arestat. Dacă a făcut vreun denunţ, să fie sănătos. Să se cerceteze, să se probeze. Doar că nu au ce. Pentru terenul acela de tenis eu i-am plătit. În final, totul se va lămuri", s-a apărat Popa într-o declaraţie dată BIHOREANULUI.

Deocamdată, însă, prim-procurorul se pregăteşte să răspundă punctual fiecărei acuzaţii la audierile ce se vor desfăşura în zilele următoare la Oradea. "Nu mă trageţi de limbă. Eu nu îmi fac apărarea prin ziare. Voi dovedi că niciuna dintre acuzaţii nu stă în picioare", a mai spus Popa. În ciuda siguranţei pe care o afişează, cert e că nu-i va fi deloc uşor.


VÂNĂTORII DE ORGANE
Prelevarea a zădărnicit ancheta

O acuzaţie neobişnuită adusă şefului Parchetului vizează o prelevare de organe făcută în primăvara acestui an de la agentul de pază Ozsvath Oszkar Levente, ajuns în comă la spital după ce fusese bătut la Tăuteu de opt scandalagii, ulterior trimişi în judecată pentru omor.

Potrivit procurorilor DNA, în acest caz prelevarea de organe nu era permisă, lui Vasile Popa imputându-i-se că l-ar fi determinat pe şeful Serviciului de Medicină Legală, Gabriel Mihalache, să îşi dea consimţământul "într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecinţa compromiterii autopsiei medico-legale".

Pe româneşte, prelevarea organelor lui Ozsvath a pus în pericol ancheta penală deschisă pe numele criminalilor. În astfel de cazuri, un rol esenţial pentru stabilirea vinovăţiei îl are autopsia, care lămureşte cauzele exacte ale decesului, procedură care, în dosarul criminalilor lui Ozsvath, nu s-a mai putut realiza corect.

Citiţi pe această temă şi articolul "Colecţionarul": Fostul şef al Parchetului Bihor, Vasile Popa, anchetat într-un nou dosar"