Edilii beiuşeni au vrut să facă uitată una dintre cele mai scandaloase afaceri penale ale fostului primar Adrian Domocoş: finanţarea din banii oraşului, vreme de aproape 8 ani, a clubului privat de fotbal unde acesta era preşedinte şi asociat împreună cu alţi potentaţi locali.

O spun reprezentanţii Curţii de Conturi, care au cerut Parchetului Beiuş să cerceteze "blatul", arătând că municipalitatea n-a mişcat un deget pentru a recupera prejudiciul descoperit încă din 2015. Procurorii au clasat însă dosarul, care aşa ar fi şi rămas, dacă auditorii Curţii nu s-ar fi încăpăţânat să deschidă un proces pentru reluarea anchetei...

Club de VIP-uri

Adrian Domocoş, fost primar al municipiului BeiușBIHOREANUL a scris în mai multe rânduri despre frauda descoperită de auditorii Camerei de Conturi în 2015: timp de aproape 8 ani, clubul de fotbal CF Bihorul Beiuş a fost finanţat din bani publici cu sume uriaşe, deşi era unul privat, având ca asociaţi VIP-uri locale, precum fostul deputat Gheorghe Costin, şeful Ocolului Silvic Codrii Beiuşului, Daniel Coraş, directorul BCR Beiuş, Gavril Jute, patronul pensiunii Mario, Mihai Borz, cel al pensiunii Europa, Nicolae Fofiu, proprietarul restaurantului Principesa Margareta, Nicolae Lăzău, plus primarul liberal de atunci, Adrian Domocoş (foto).

Acesta fusese instalat chiar în funcţia de preşedinte în 2008, imediat după ce a fost ales, şi tot atunci a găsit o metodă de finanţare sigură a clubului care până atunci se întreţinuse din cotizaţii şi taxe, transferuri de jucători şi sponsorizări: l-a "racordat" la banii Primăriei.

Echipa lor, pe cheltuiala oraşului

Concret, Domocoş a propus un parteneriat cu Consiliul Local Beiuş, care a şi fost aprobat pe 29 iulie 2008. Atât doar că hotărârea a fost respinsă ca nelegală de Prefectură, iar clubul a rămas sub aceeaşi formă, adică unul de interes privat, cu asociaţi persoane fizice.

Cu toate acestea, în cele două mandate ale lui Domocoş, toate cheltuielile echipei au fost plătite din bugetul local, în aproape 8 ani municipalitatea virând sume generoase, ba prin Hotărâri de Consiliu, ba prin simple dispoziţii ale primarului. Un evident conflict de interese, deoarece, în baza funcţiei publice, Domocoş aproba finanţarea clubului, iar ca preşedinte al acestuia decidea şi cheltuirea banilor.

Desfrâul a fost oprit în 2015, când în timpul unor verificări tematice vizând finanţarea ONG-urilor în perioada 2012-2014, Camera de Conturi Bihor a stabilit că ţinerea clubului privat din bani publici a fost nelegală, calculând prejudicierea Primăriei cu 515.738 lei şi dispunând 13 măsuri pentru remedierea situaţiei. În esenţă, edilii au fost puşi să extindă verificările asupra întregii perioade în care clubul a primit finanţări, să stabilească toată paguba şi persoanele responsabile şi, desigur, să facă demersuri ca sumele acordate ilegal să ajungă înapoi în bugetul oraşului.

Un sprijin pentru sport

Paguba totală se arăta încă de atunci uriaşă, potrivit auditorilor în contul clubului ajungând peste 1,7 milioane lei doar între 2012-2014, o parte din bani fiind dirijaţi apoi spre unii asociaţi, patroni de restaurante şi pensiuni, sub pretextul achitării unor servicii de masă şi cazare. Auditorii au găsit şi cheltuieli aberante, în contabilitatea clubului fiind înregistrate lunar chitanţe şi facturi de zeci de mii de lei de la diverse farmacii din zonă, pentru medicamente, creme, ba chiar şi prezervative!

"Gradul de finanţare de la bugetul local a clubului a fost de aproape 100% în anii 2012 şi 2015, respectiv de aproape 90% în 2013 şi 2014", scria în actul de control, pe care Primăria l-a contestat în instanţă, susţinând că finanţarea clubului ar fi avut ca justificare "obligaţia" instituită administraţiilor publice prin Legea educaţiei fizice şi sportului "de a sprijini sportul pentru toţi şi sportul de performanţă".

Judecătorii n-au fost de aceeaşi părere, astfel că pe 26 aprilie 2017 Curtea de Apel Oradea a decis, definitiv, că raportul Camerei de Conturi Bihor era corect şi măsurile dispuse - obligatorii. Totuşi, paguba nu s-a recuperat nici azi.

Nu-i penal...

Petru Mlendea Căluş, fost primar BeiușGhinionul edililor a fost că frauda a rămas în atenţia Curţii de Conturi, iar în 2019 auditorii au revenit la Primăria Beiuş pentru a verifica dacă aceasta a pus în aplicare măsurile dispuse. Şi, cum cei care au urmat "la butoane" (primarul Adrian Domocoş şi viceprimarul Gabriel Popa în primă fază, apoi primarul Petru Mlendea Căluş (foto) şi vicele Ovidiu Dăescu) n-au făcut mai nimic, pe 3 martie 2020 conducerea centrală a Curţii a sesizat Parchetul Beiuş, cerând o anchetă pentru "nerecuperarea prejudiciului, ca urmare a nedispunerii şi a neurmăririi măsurilor transmise", faptă care, potrivit legii, constituie infracţiune.

Cazul a ajuns la procuroarea Alina Bodin, fosta şefă a Parchetului Beiuş, cea prinsă în urmă cu doi ani de BIHOREANUL că ocupa ilegal o locuinţă de serviciu, plătind o chirie simbolică, deşi are o avere considerabilă, inclusiv un apartament în Beiuş. Procuroarea, care aşadar căpuşase ea însăşi bugetul Parchetului, a fost "înţelegătoare" şi cu edilii, în vara trecută clasând dosarul pe motiv că "fapta nu este prevăzută de legea penală".

Un blat

Povestea ar fi fost îngropată dacă auditorii nu s-ar fi încăpăţânat să conteste soluţia, întâi la şeful Parchetului Beiuş, care a menţinut-o, iar apoi la Judecătoria locală. Pe 18 noiembrie, instanţa a dat câştig de cauză Curţii de Conturi, judecătoarea Ioana Popa desfiinţând soluţia de clasare, ca neîntemeiată şi ca rezultat al "unor cercetări incomplete, dar şi greşitei interpretări a materialului probator".

Documentul dezvăluie superficialitatea cu care cazul a fost tratat atât de procuror, cât şi de poliţişti, care au luat în considerare doar explicaţiile edililor, fără să facă vreun pas ca să identifice vinovaţii. Reprezentanţii Curţii de Conturi au adus, de pildă, dovezi clare ale "blatului" aleşilor beiuşeni, care s-au limitat doar la demersuri formale: au contestat raportul de audit, apoi au aşteptat să se desfiinţeze clubul privat, ca să-l dea în judecată de ochii lumii, după care au înfiinţat un nou club, unde i-au preluat pe angajaţii rămaşi fără job.

"Deşi se cunoşteau persoanele care au încasat sumele necuvenite, au dat în judecată o asociaţie care a fost insolvabilă, pentru a nu se recupera aceste prejudicii şi pentru a arăta Curţii de Conturi că au făcut ceva. Câtă vreme nu se dispun măsuri împotriva acestor reprezentanţi, toată munca Curţii de Conturi este în zadar", au arătat în instanţă juriştii instituţiei.

La loc comanda

Anchetatorii nu au făcut niciun demers care să lămurească cine trebuie să răspundă pentru nerecuperarea pagubei, atât procuroarea Alina Bodin, cât şi actualul său şef, procurorul Cosmin Pantea, rezumându-se să invoce "concluziile organului de cercetare penală". Pe româneşte, au dat copy-paste după referatul poliţiştilor legat de caz, fără să-şi motiveze propria soluţie, aşa cum cere legea, cu proprile argumente.

Vor trebui s-o facă, însă, de acum, căci judecătoarea le-a cerut o anchetă temeinică, "pentru aflarea adevărului şi justa soluţionare a cauzei", trasându-le sarcini clare, ca de pildă să-i identifice şi să-i ia la întrebări pe responsabilii din Primărie datori să ia măsuri pentru recuperarea pagubei şi pe cei care ar fi trebuit să verifice de ce banii nu au fost recuperaţi.

Deşi BIHOREANUL a solicitat ordonanţele prin care, practic, au acoperit o fraudă de cel puţin 500.000 lei, reprezentanţii Parchetului Beiuş au refuzat, sub pretextul că în dosar se desfăşoară noi cercetări, iar ei trebuie să respecte atât "principiul prezumţiei de nevinovăţie", cât şi "caracterul nepublic al anchetei"... Cum ar veni, sunt obligaţi să tacă!


ÎN VIZORUL DNA
Prejudiciul: peste 3,5 milioane lei

Cazul banilor publici drenaţi către Asociaţia Clubul de Fotbal Bihorul Beiuş se află şi în ancheta structurii centrale a DNA, procurorii anticorupţie ridicând anul trecut toate documentele ONG-ului, dar şi acte de la Primăria Beiuş, în baza cărora prejudiciul total a fost stabilit la peste 3,5 milioane lei, bani cheltuiţi ilegal.

După o serie de audieri desfăşurate atât la Bucureşti, cât şi la Oradea, anchetatorii i-au pus sub învinuire pe fostul primar Adrian Domocoş şi pe cel actual, Gabriel Popa (tot PNL), fost viceprimar în mandatul 2012-2016, ca semnatar al mai multor dispoziţii de plată.

Potrivit unui comunicat transmis de Biroul de presă al DNA la solicitarea BIHOREANULUI, cercetările împotriva celor doi au fost declanşate "pentru infracţiuni asimilate celor de corupţie în legătură cu finanţarea din fonduri publice a unui club sportiv, în lipsa unui contract de asociere şi cu nerespectarea dispoziţiilor legale".