Procuroarea Elena Ioana Bălaj Chendereş, fosta şefă a DIICOT Satu Mare, a preluat, începând de miercuri, conducerea DIICOT Oradea, pentru un mandat de 3 ani. 

Hotărârea a fost luată marţi, de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu majoritate de voturi. În aceeaşi şedinţă, Secţia a hotărât încetarea delegării actualului procuror şef al Serviciului teritorial Oradea al DIICOT, Ioan Gheorghe Bogdan, care a coordonat activitatea structurii după pensionarea inopinată, în ianuarie 2022, a deţinătorului funcţiei, Adrian Pantea, la doar 3 luni după învestire. 

Procuroarea Elena Ioana Bălaj Chendereş a candidat pentru conducerea DIICOT Oradea alături de procurorul Nicolae Creivean, unul dintre cei mai vechi anchetatori din structura orădeană.

Potrivit Regulamentului pentru numirea în funcţii de conducere în cadrul DIICOT, candidaţii au avut de prezentat în faţa comisiei de examinare un proiect managerial, minimum 10 lucrări, ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale, iar apoi de susţinut un interviu pe teme profesionale. În urma selecţiei, Chendereş a fost declarată câştigătoare. 

După concurs, în vara acestui an, Nicolae Creivean şi-a solicitat retragerea din cadrul DIICOT Oradea, unde a activat aproape două decenii, iar în prezent este procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. 

Elena Ioana Bălaj Chendereş a intrat în magistratură în 2009, ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare, unde a şi ocupat funcţia de prim-procuror.

În 2016, a preluat conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, iar începând din 2 martie 2018 coordonează Biroul DIICOT Satu Mare.

În perioada în care a condus unitatea, în judeţul vecin s-au derulat acţiuni de amploare vizând grupările profilate pe traficul de droguri, contrabanda cu ţigări şi cămătărie.

Ultima captură a fost chiar luna trecută, când anchetatorii au "desfiinţat" o cultură de cannabis şi au capturat 15 kilograme de masă verde. Două persoane au ajuns în arest la domiciliu, iar o alta a fost plasată sub control judiciar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!