Un număr de 5 percheziţii s-au desfăşurat, marţi dimineaţă, la Oradea. Descinderile au fost efectuate de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog Oradea sub coordonarea procurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial Oradea, la imobile deţinute de o reţea de proxeneţi acuzaţi că au exploatat sexual mai multe tinere, printre care şi minore.

Potrivit unor comunicate ale Poliţiei Bihor şi DIICOT, grupul şi-a pornit afacerile în 2012, şi a fost format iniţial din 3 persoane, la care ulterior au aderat şi alţi apropiaţi ai acestora, activitatea fiind organizată pe paliere, fiecare membru având un rol bine determinat.

"Iniţiatorii grupului au închiriat mai multe locaţii în municipiul Oradea unde au cazat victime majore şi minore (trei în vârstă de 16 ani şi una în vârstă de 17 ani) cărora le-au înlesnit practicarea prostituţiei. Pentru racolarea clienţilor, tinerele au fost dotate cu telefoane mobile ale căror numere de apel au fost publicate în ziare locale, la rubrica Matrimoniale. Uneori, sub pază strictă, victimele erau duse în hoteluri pentru a se prostitua", se precizează în comunicatul DIICOT.

Pentru cazurile în care clienţii deveneau violenţi şi refuzau să plătească tariful pentru serviciile sexuale prestate de fete, alţi membri ai grupării interveneau pentru asigurarea protecţiei tinerelor sau pentru a-i determina pe clienţi să plătească.

"Membrii grupului infracţional organizat şi-au însuşit sumele de bani câştigate prin exploatarea sexuală a victimelor traficate, pentru un raport sexual preţul variind între 50 şi 150 de lei", se mai arată în document.

În urma descinderilor, 12 persoane au fost ridicate pentru audieri. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, membrii reţelei riscă închisoarea între 3 şi 10 ani.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea - Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane au cooperat în cauză cu Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. şi cu I.P.J. Bihor, precizează comunicatul Poliţiei.