Procurorii din Bihor şi Satu Mare s-au strâns miercuri, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, pentru dezbaterea Raportului de activitate pe 2016, în prezenţa procurorilor Tatiana Toader şi Florin Deac, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, a prim-adjunctului procurorului general Laura Oprean, a şefului Poliţiei Bihor, Adrian Bucur, şi a omologului său din Satu Mare, Alin Haniş.

Dosare multe, procurori puţini

Din datele statistice transmise de Biroul de presă al Parchetului Curţii de Apel, anul 2016 a fost unul aglomerat pentru procurorii din cele două judeţe. Aceştia au avut în lucru 46.912 de dosare, din care au soluţionat 17.183 cauze penale, în condiţiile unui deficit de personal, parchetele din Bihor şi Satu Mare având ocupate doar 73% din posturi.

O importanţă crescută au primit cazurile de corupţie, de conflict de interese, infracţiunile la regimul achiziţiilor publice, evaziunile fiscale, contrabanda, în cazul infracţiunilor economice fiind luate măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciilor aduse bugetului consolidat al statului.

Pagubă de zeci de milioane de lei

Un mare sprijin în soluţionarea dosarelor de fraudă fiscală l-au reprezentat cei 13 specialişti antifraudă ce îşi desfăşoară activitatea pe raza Curţii de Apel Oradea, care, în cele 351 de cauze de evaziune fiscală soluţionate anul trecut, au întocmit 193 de rapoarte de constatare, 15 investigaţii financiare pentru indisponibilizarea de bunuri, 131 procese-verbale ca urmare a verificărilor efectuate şi 79 de opinii de specialitate – puncte de vedere solicitate de către procurori.

Cuantumul total al prejudiciilor stabilite este de 94.559.126 lei.

Un accent deosebit s-a pus, zic procurorii, pe combaterea infracţiunilor la Codul Silvic. Numărul acestor cazuri a crescut de la 210 infracţiuni (în 2015) la 222 anul trecut, în 22 de astfel de cauze fiind emise rechizitorii pe numele a 31 de inculpaţi acuzaţi de un prejudiciu total de 607.375 lei.

Profil de infractor: bărbaţi tineri, fără şcoală, de la oraş

În baza anchetelor desfăşurate, anchetatorii au realizat şi profilul infractorilor din cele două judeţe. Astfel, din totalul persoanelor cercetate, cei mai mulţi sunt bărbaţi cu vârsta între 18 şi 35 ani (1816), domiciliaţi în mediul urban (1589), fără ocupaţie, (1185) şi cu studii gimnaziale (1357).

Au fost, însă, trimişi în faţa instanţei şi 14 funcţionari publici, doi oameni de afaceri, 207 persoane cu studii superioare, dar şi 183 de recidivişti, 366 de persoane cu antecedente penale, respectiv 101 minori.

Procurorii au făcut public şi numărul dosarelor în care instanţele au dispus achitarea persoanelor pe care le-au trimis în judecată. În total, anul trecut, au fost exonerate de acuzaţiile aduse 35 de persoane şi o societate comercială, iar alte 24 de cauze au fost restituite la procurori pentru completarea ori refacerea urmăririi penale.

În comparaţie cu anul 2015, când s-au "încasat" 40 achitări prin hotărâri definitive, anul trecut a fost unul mai bun, zic procurorii. Plus că, explică ei, nu toate cele 36 de achitări sunt erori judiciare deoarece 5 persoane au scăpat de dosare pentru că faptele au fost dezincriminate, iar 3 inculpaţi pentru că faptele nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni.

Cu ochii pe evazionişti

Ce urmează? Pe 2017, priorităţile sunt combaterea infracţiunilor de corupţie, de conflict de interese, de spălare de bani, evaziune fiscală şi contrabandă. "În toate cauzele penale, cu consecinţa fraudării bugetului consolidat al statului, se vor lua măsuri legale pentru recuperarea prejudiciilor", se precizează în raport.

O altă prioritate vor fi infracţiunile îndreptate împotriva mediului şi a infracţiunilor silvic. "Se va pune accent pentru descoperirea, profesionalizarea investigaţiilor în astfel de cauze, pe tot lanţul probatoriu, ţinând cont de complexitatea fiecărei cauze în scopul tragerii la răspundere penală a persoanelor vinovate", se mai arată în informare.