Procurorii anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, au desfăşurat joi percheziţii în Bihor, într-un dosar penal ce vizează suspiciuni de corupţie din perioada 2009-2014, anunţă un comunicat transmis de Biroul de presă al DNA.

"În cursul zilei de 2 octombrie 2014, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în patru locaţii situate în comune din judeţul Bihor şi în municipiul Oradea, dintre care una este sediul unei instituţii publice", arată comunicatul, precizând că procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Vasile Popa, percheziţionat

BIHOREANUL a aflat că percheziţiile se desfăşoară la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, din strada Aurel Lazăr, iar cel vizat de ele este chiar prim procurul Vasile Popa. De altfel, în parchet, singurul birou percheziţionat a fost cel al lui Popa, iar o echipă a anchetatorilor a descins şi la vila acestuia, din Sânmartin.

Surse judiciare au declarat că Popa nu a fost joi la serviciu. Atât procurorii Parchetului Bihor, cât şi cei ai DNA au interdicţie să ofere informaţii despre acest caz sensibil.

Printr-un comunicat postat pe site-ul instituţiei, Consiliul Superior al Magistraturii a confirmat, joi, că a dat undă verde percheziţiilor în ce-l priveşte pe Vasile Popa.

"În şedinţa din data de 25 septembrie 2014, prin Hotărârea nr. 596/25.09.2014, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat efectuarea percheziţiei domiciliare la reşedinţa aparţinând magistratului Popa Vasile Constantin, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, precum şi în biroul acestuia de la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor", arată comunicatul.

Documentul mai precizează că solicitarea a fost prezentată Secţiei pentru procurori a Consiliului de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie.

Şi nevasta, şi prietena

Fosta soţie a prim procurorului, Liana Popa, a fost chemată, în cursul după amiezii de joi, la DNA Oradea, pentru declaraţii. Ea a intrat în jurul orei 14.30 şi a ieşit după două ore şi jumătate, vizibil afectată şi refuzând să vorbească cu jurnaliştii.

În jurul orei 18.15, la sediul DNA Oradea a ajuns şi Vasile Popa. Acesta şi-a făcut apariţia pe jos, cu mâinile în buzunare, în aparenţă relaxat. Prim procurorul era însoţit de prietena sa, avocata Anamaria-Bianca Asloviciu. Când i-a văzut pe jurnalişti, Popa a spus că nu vrea să dea declaraţii şi a intrat în sediul DNA.

Feţe, feţe...

Prim-procurorul Parchetului Bihor a fost ţinut de procurorii anticorupţie circa o jumătate de oră, timp în care, după toate probabilităţile, i-a fost comunicată oficial situaţia sa în anchetă.

Chestionat de jurnalişti, la ieşire, Vasile Popa a spus doar că "se fac verificări legat de anumite aspecte". La întrebarea dacă i s-a adus la cunoştinţă vreo învinuire, Popa a declarat că "la timpul potrivit vi se va comunica". "Deocamdată nu pot face declaraţii, pentru că dosarul este în fază de urmărire penală", s-a scuzat el.

Chiar dacă procurorii Parchetului Bihor şi cei ai DNA nu au făcut publice detalii din acest caz, cert este că după audieri Popa nu mai era la fel de relaxat precum intrase, ci era vizibil tulburat. Împreună cu prietena sa, el a plecat de la sediul DNA cu maşina sa personală, o limuzină Mercedes.

Citiţi pe această temă şi articolul "Colecţionarul": Fostul şef al Parchetului Bihor, Vasile Popa, anchetat într-un nou dosar"