Doi administratori de firme au semnat acorduri de recunoaştere cu procurorii DNA Oradea prin care au fost condamnaţi la pedepse cu suspendare şi interdicţia de a participa la proceduri de achiziţii publice pe o durată de un an după ce au prezentat documente false pentru a obţine fonduri europene, acordurile fiind înaintate Tribunalului Bihor.

Ovidiu Pavel, reprezentantul Construct Plan SRL şi al unui PFA din Girişu de Criş, este acuzat că, în perioada 2012 – 2013, în contextul solicitării unui sprijin financiar nerambursabil pentru dotarea unui birou de inginerie şi consultanţă tehnică, respectiv pentru amenajarea unei ferme, a depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) mai multe documente în care erau consemnate date false.

"În cuprinsul unora dintre aceste înscrisuri era menţionată achiziţia unor bunuri supraevaluate în medie cu de 15 ori peste valoarea pieţei", se menţionează într-un comunicat transmis, marţi, de Biroul de presă al DNA.

Prin aceste demersuri, spun procurorii, Pavel a obţinut fonduri nerambursabile în valoare totală de 365.546 lei, sumă cu care Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.

Bărbatul şi-a recunoscut faptele, iar prin acordul de recunoaştere semnat în faţa procurorilor a acceptat o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Totodată, afaceristul s-a ales şi cu o amendă în sumă de 13.000 lei, interdicţia de a accesa pe o perioadă de 2 ani fonduri europene şi de a participa la proceduri de achiziţii publice pe o durată de un an.

Tot documente false a folosit, în 2013, şi Delia Agneta Achim (fostă Monenciu), administratorul firmei Adora&Raffele Consulting Sânmartin care a solicitat un sprijin financiar în valoare de 260.567 lei pentru dotarea unui birou de consultanţă.

În cazul ei, susţin, însă, anchetatorii, APDRP nu a mai acceptat la plată dosarul, constatând că "procedura de achiziţie a bunurilor în cadrul proiectului a fost una formală, iar preţurile de achiziţie ale acestora au fost supraevaluate".

La fel ca şi Pavel, Delia Agneta Achim a semnat un acord de recunoaştere cu procurorii DNA. În cazul ei, DNA a stabilit o pedeapsă de 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi o amendă de 6.000 lei. De asemenea, femeia are interdicţia de a accesa fonduri europene şi de a participa la proceduri de achiziţii publice pe o durată de un an.

Ambele dosare au fost înaintate Tribunalului Bihor.