Magistraţii din Bihor nu se înghesuie la şefie. Multe dintre funcţiile de conducere din instanţele şi parchetele scoase la concurs de Consiliul Superior al Magistraturii au rămas fără pretendenţi.

Este vorba despre parchetele Beiuş, Salonta, Aleşd şi Marghita, unde instituţiile sunt conduse în prezent cu delegaţie de ocupanţii posturilor şi unde niciun procuror nu s-a înscris la concursul pentru ocuparea funcţiei.

În cazul instanţelor, şefia judecătoriilor Marghita şi Aleşd a născut mai multe patimi decât cea a Curţii de Apel Oradea, cea mai înaltă instanţă, unde există un singur candidat, Andrei Rus. Şef al Secţiei penale, acesta este proaspăt mutat la Oradea, înainte fiind vicepreşedinte la Tribunalul Maramureş.

Un singur magistrat candidează şi la funcţia de vicepreşedinte a Curţii de Apel. Este vorba despre Laura Băican, judecătoarea care în prezent coordonează activitatea instanţei cu delegaţie, după pensionarea precipitată a antecesoarei sale, Dana Cigan, găsită cu probleme de un control al Inspecţiei Judiciare.

Funcţia de vicepreşedinte la Tribunalul Bihor, rămasă vacantă după ce titularul - judecătoarea Carmen Domocoş - a reuşit la concursul organizat pentru ocuparea postului de preşedinte, a atras interesul a doi magistraţi.

Unul dintre candidaţi e şefa Secţiei penale din Tribunalul Bihor, Crina Muntean, cea care, în 2013, în faţa CSM, a dezvăluit mai multe nereguli din instanţele din Bihor, atrăgând nemulţumiri din sistem dar şi ameninţări. De altfel, avocaţii Ioan Sava şi soţia sa Daniela, au fost trimişi în judecată sub acuza de şantaj fiindcă ar fi lansat mesaje ameninţătoare la adresa judecătoarei şi a familiei sale, pe forumul unei publicaţii coordonate de jurnalistul Nicolae Pop.

Contracandidatul ei este un magistrat din Caraş Severin, Dorian Chiriţă, fost procuror până în 2011, din vara acestui judecător la Tribunalul Bihor. În 2011, Chiriţă a fost acuzat de presa locală că ar fi încercat să intimideze Poliţia rutieră din localitate - cerând situaţii privind situaţia dosarelor penale vechi - după ce un agent l-a amendat pentru depăşirea vitezei legale.

Concurenţă există şi în cazul judecătoriilor Marghita şi Aleşd. La instanţa din Marghita, de pildă, candidează actualul preşedinte, Ioan Gal, cunoscut în zonă nu doar prin prisma prestaţiilor de judecător, ci şi ca mare moşier şi pastor penticostal într-o comunitate în care peste 40% din locuitori îi sunt enoriaşi.

Gal îl are contracandidat pe fostul său coleg, judecătorul Marian Vlad, acum încadrat la Judecătoria Oradea. În paralel, Vlad candidează şi pentru funcţia de preşedinte a Judecătoriei Aleşd, unde o are contracandidată doar pe judecătoarea Diana Comşa de la Tribunalul Bihor, după ce actuala preşedintă, Maria Stanciu, care s-a înscris iniţial pentru un nou mandat, şi-a retras subit candidatura.

La Judecătoria Beiuş, unde activitatea este coordonată de judecătoarea Ancuţa Gavrilă din 2008, funcţia a atras interesul unui singur candidat, Marius Capotă, membru în Colegiul de conducere al instanţei din 2011.

Concursul pentru şefiile instanţelor şi parchetelor se desfăşoară în perioada 12 septembrie - 4 decembrie, iar în cursă se pot înscrie magistraţi care au obţinut calificativul "foarte bine" la ultima evaluare, nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani, îndeplinesc condiţiile de vechime şi grad. Concursul constă într-o testare psihologică, prezentarea unui proiect de management şi o probă scrisă, ce conţine întrebări specifice legate de management, comunicare şi resurse umane.