Secţia de procurori în materie disciplinară a Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis acţiunea disciplinară formulată de Comisia de disciplină pentru procurori împotriva procurorului Alexandru Lele de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi a aplicat sancţiunea „avertisment", a informat, miercuri, purtătoarea de cuvânt al CSM, judecătoarea Cecilia Morariu.

„În urma unei anchete desfăşurate de Comisia de disciplină pentru procurori, CSM a admis că, în cazurile semnalate, magistratul şi-a exercitat funcţia cu gravă neglijenţă şi a efectuat cu întârziere lucrările din motive imputabile, încălcând prevederile Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor", a declarat purtătorul de cuvânt al CSM.

Acuzațiile se referă la arestarea, în aprilie 2001, a omului de afaceri orădean Adrian Tărău, exonerat ulterior de instanțele de judecată care au declarat arestarea fiului fostului prefect PSD o gravă eroare judiciară și au obligat statul român la despăgubiri de 20.000 de lei în favoarea acestuia.

Totodată, Lele a fost judecat și pentru alte abateri disciplinare, pe care le-ar fi comis înainte de suspendarea sa din magistratură în 2002, și a căror verificare a fost întreruptă pe perioada anchetei penale care s-a derulat împotriva lui până în decembrie 2008, când s-a finalizat prin scoatere de sub urmărire penală.

În raportul care a stat la baza analizei CSM, întocmit de Parchetul Curții de Apel Oradea, între 1994-2000 procurorul orădean a lăsat în nelucrare dosare penale perioade mari de timp, iar în 2001 a raportat statistici nereale. Lui Lele i s-a mai imputat achitarea definitivă a 32 de persoane pe care le-a trimis în judecată și despre care s-a dovedit că nu au comis faptele respective, respectiv arestarea ilegală și cercetarea abuzivă a mai multor persoane.

Decizia CSM nu este definitivă. Ea poate fi atacată prin recurs, care va fi judecat de completul de nouă judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.