S-au validat rezultatele examenului pentru numirea în funcţii de conducere a procurorilor la parchetele de pe lângă curţile de apel, tribunale şi judecătorii, organizat în perioada 20 iulie - 14 octombrie de Consiliul Superior al Magistraturii. În Bihor, procurorul Gheorghe Vidican (foto mijloc) revine la conducerea Parchetului judeţean, fostul şef al Parchetului Beiuş, Gligor Sabău (foto stânga) , va prelua funcţia de prim-procuror adjunct, iar ex-procurorul DNA Cosmin Pantea (foto dreapta) va coordona Parchetul Beiuş în calitate de prim-procuror.

Secţia pentru procurori a CSM a validat, marţi, rezultatele examenului, care în acest fel sunt definitive, stabilind ca magistraţii-procurori declaraţi câştigători să îşi preia funcţiile începând cu data de 1 ianuarie, anul viitor.

Între funcţiile scoase la concurs s-au numărat şi cele de prim-procuror, respectiv prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, plus funcţia de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş. Candidaţii au fost câte unul pentru fiecare funcţie, iar cei trei au obţinut medii de trecere: procurorul Gheorghe Vidican a fost notat cu 8,89, Gligor Sabău cu 7,10 iar Cosmin Pantea cu 9,355.

Singurul care nu a avut până acum funcţie de conducere este ex-procurorul DNA Cosmin Pantea. Gheorghe Vidican a mai condus Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor în perioada 2016-2019 după ce, în prealabil, a fost şef peste parchetele de pe lângă Judecătoriile Aleşd şi Oradea, iar Gligor Sabău a fost şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş.

Sabău a candidat la noua funcţie de conducere la scurt timp după ce a revenit în magistratură. El a fost suspendat din magistratură vreme de aproape 5 ani, ca urmare a unui proces declanşat pe numele lui de DNA pentru fapte de corupţie şi asimilate celor de corupţie, proces în care a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe considerentul că faptele nu există.