Procurorul Lucian Rus de la DNA Oradea a preluat şefia structurii din Timişoara a DNA, printr-o decizie luată, marţi, de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Delegarea a fost decisă începând cu data de 8 decembrie şi până la ocuparea funcţiei prin numire, în condiţiile legii, dar nu mai mult de 6 luni.
În vârstă de 40 ani şi absolvent al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Lucian Rus a intrat în magistratură în 2011, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta, după care a activat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad. A fost prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Chișineu-Criș, șef al Biroului DIICOT Satu Mare, iar din 2015 este procuror în cadrul DNA Oradea.
Procurorul Lucian Rus este cel care, în 2016, l-a inculpat pe rectorul Universităţii, Constantin Bungău, acuzat că a primit mită de la psihologa Camelia Dindelegan o pereche de butoni de aur, o cravată şi o icoană argintată, pentru a-i scoate la concurs un post de profesor. Rectorul a negat că ar fi luat şpagă, dar a fost trimis în judecată, iar procesul încă se judecă la Tribunalul Bihor.
Tot Lucian Rus l-a trimis în judecată pe Dorel Pătcaş, fost director al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Bihor şi al Direcției Generale a Finanțelor Publice Bihor, acuzat că ar fi cerut şi primit mită de la mai mulţi oameni de afaceri. În timpul procesului, Pătcaş a murit şi ca atare procesul faţă de el a încetat, cercetarea judecătorească fiind continuată, însă, faţă de două persoane, Adina Florentina Dumbravă, acuzată de complicitate la spălare de bani și la două infracțiuni de luare de mită şi Florian Șandor, fostul șef al serviciului inspecție fiscală din cadrul DJAOV Bihor.
Cel mai recent dosar trimis în faţa instanţei de DNA Oradea, avându-l ca inculpat pe Vasile Sălăjan, fostul şef al Serviciului Expertiză Medicală din cadrul Casei de Pensii Bihor, a fost instrumentat tot de Rus. Procurorul l-a inculpat pe Sălăjan pentru 491 de infracţiuni de luare de mită, în sumă totală de 90.370 lei, 17.760 de euro şi alte foloase care nu i se cuveneau, bani pe care i-a luat pentru emiterea unor decizii medicale asupra capacităţii de muncă a persoanelor respective, încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală ori emiterea deciziei medicale asupra capacităţii de muncă.