Procurorul orădean Sebastian Vălean, prim-adjunctul procurorului general al României, se pensionează. Consiliul Superior al Magistraturii a hotârât, marţi, să înainteze Preşedintelui României propunerea privind eliberarea din funcţie a magistratului, prin pensionare, după abia un an de la promovarea la Parchetul General. 

Hotărârea a fost luată de Secţia pentru procurori a CSM, după suplimentarea ordinii de zi. "Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât înaintarea către Președintele României a propunerii privind eliberarea din funcţie, prin pensionare, a domnului Vălean Aurel Sebastian, prim adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție", se precizează pe portalul CSM.

Hotărârea a fost luată cu unanimitate de voturi.

În vârstă de 52 ani, magistratul orădean a fost numit vara trecută, pe 28 iunie 2023, în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte, pentru o perioadă de 3 ani. 

Chestionat de reporterul BIHOREANULUI, magistratul a declarat că a fost "o decizie personală" şi a refuzat să ofere alte explicaţii cu privire la motivul pentru care a decis să se retragă din activitate la vârsta de 52 de ani și la numai un an de când a decis să concureze pentru funcția din Capitală. 

Sebastian Vălean a făcut parte din prima generaţie de absolvenţi ai Facultăţii de Drept din Oradea, în 1996. El şi-a început cariera de magistrat - procuror pe 14 aprilie 1997, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea. În perioada 2004 – 2005, a fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, Secția judiciară, iar în perioada 2000 – 2004 a activat ca procuror la Biroul de combatere a crimei organizate și antidrog al aceleiași unități de parchet.

În 2006, Vălean a avansat ca procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, unde, între 2016 și 2018, a condus Secția de urmărire penală. Din 2018, a devenit funcția de procuror general, fiind la al doilea mandat anul trecut, în momentul în care a preluat funcţia de prim-adjunct al procurorului general al României. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!