Secţia pentru procurori în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a admis, marţi, acţiunea disciplinară formulată de Comisia de disciplină pentru procurori, împotriva procurorului Roman Călin Gheorghe de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi a decis aplicarea celei mai grele sancţiuni, excluderea din magistratură a acestuia.

Potrivit judecătoarei Cecilia Morariu, purtătoarea de cuvânt al CSM, magistratul orădean a încălcat Statutul judecătorilor şi procurorilor, care obligă magistraţii la soluţionarea cu celeritate a dosarelor şi, totodată, la o atitudine demnă faţă de colegi şi justiţiabili.

Procuror cercetat penal

„Din ancheta desfăşurată de Comisia de disciplină pentru procurori reiese că magistratul a încălcat în mod repetat şi din motive imputabile dispoziţiile privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor şi, în plus, a avut o atitudine nedemnă în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, avocaţi, experţi, martori sau justiţiabili", a declarat Cecilia Morariu.

Acţiunea disciplinară împotriva procurorului Călin Roman a fost declanşată anul trecut în urma unei sesizări formulate de conducerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea care i-a imputat magistratului nesoluţionarea dosarelor în termenul prevăzut de lege şi, totodată, faptul că, anul trecut, înainte de concursul pentru funcţia de pri-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, l-a agresat verbal şi fizic pe contracandidatul său la respectiva funcţie, actualul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra.

Pentru aceeaşi faptă, Roman este urmărit penal de către procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, anchetă în cadrul căreia i s-a aplicat o vreme chiar interdicţia de a părăsi localitatea, după ce a refuzat în mai multe rânduri să se prezinte la Bucureşti la audieri.

Totodată, pe numele magistratului s-a emis şi un mandat de aducere, care însă nu a putut fi pus în aplicare deoarece procurorul este, de luni de zile, în concediu medical.

Decizia CSM nu este definitivă. Ea poate fi atacată prin recurs, care va fi judecat de completul de nouă judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Până la pronunţarea unei soluţii definitive, procurorul orădean este suspendat din magistratură.

Roman acuză sistemul

Contactat de BIHOREANUL, procurorul Călin Roman consideră decizia CSM injustă şi neprobată. „Mi se reproşează că, în cursul anului 2008, când am fost la Parchetul local, am soluţionat numai 900 de dosare, în condiţiile în care media generală care reiese din raportul de activitate al Ministerului Public este de 700 de dosare per procuror. Ulterior, în 2009, când am avansat la Parchetul de pe lângă Tribunal, am soluţionat 214 dosare în puţinul timp cât am lucrat, în timp ce media pe ţară, în cazul procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunal, era de 100 de dosare, pentru tot anul. Mă mir cum au avut tupeul să-mi reproşeze aşa ceva", acuză magistratul.

Legat de acuzaţia de atitudine nedemnă, Roman pretinde că Legea privind Statutul magistraţilor nu ar trebui invocată pentru orice ceartă banală între colegi. „Eu am fost instigat de acel coleg, procurorul Viorel Gavra, care m-a făcut nesimţit şi am replicat, spunându-i că este interlop şi infractor, acuzaţii care sunt fondate şi eu le pot proba. Însă nu a fost nimeni curios să verifice. Ba mai mult, deşi iniţial, propunerea inspectorilor a fost să fim cercetaţi amândoi, comisia a dispus doar cercetarea mea, pe Gavra scoţându-l din dosar. Soluţia dată faţă de mine este una cu dedicaţie pentru că am deranjat un om al sistemului mafiot. Am fost dat afară pentru că mi-am făcut treaba. Îmi pare rău că nu este o societate democratică, în care Justiţia să funcţioneze aşa cum ar trebui", a mai spus procurorul.