Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a magistratului orădean Călin Roman, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, sub acuzaţia de ultraj, a anunţat, miercuri, biroul de presă al instituţiei.

L-a luat de gât

Magistratul este acuzat că, anul trecut, pe 10 iunie, în preajma concursului pentru şefia Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, la care candida alături de şeful său ierarhic, procurorul Viorel Gavra, l-a acostat pe acesta, prin surprindere, pe coridorul instituţiei, l-a prins de gât şi l-a înjurat, reproşându-i întocmirea unei informări în care se prezentau o serie de deficienţe profesionale care ar fi fost constatate în activitatea lui, informare care i-ar fi afectat accesul la concurs.

Ulterior, în cursul aceleiaşi zile, Roman a intrat în cabinetul şefului său, pe care, în prezenţa unor martori, l-a ameninţat cu „distrugerea carierei profesionale".

„Este de menţionat faptul că actele de agresiune fizică, insultă şi ameninţare au fost comise de inculpat ca o reacţie de răzbunare pentru actele anterioare îndeplinite cu bună credinţă, în exerciţiul funcţiunii şi în temeiul prerogativelor de şef ierarhic pe care partea vătămată le avea", se mai specifică în comunicat.

Dosarul a fost trimis, spre soluţionare, Curţii de Apel Oradea.

Contra „sistemului"

Procurorul Călin Roman nu a putut fi contactat pentru a-şi preciza poziţia faţă de acuzaţii. Interpelat în urmă cu câteva luni, în timpul anchetei penale deschise împotriva sa, magistratul a declarat BIHOREANULUI că nu recunoaşte faptele care i se impută. "A fost o ceartă banală. M-am contrat cu un coleg! Iar între colegi această infracţiune, de ultraj, nu putea fi săvârşită de niciunul", a spus procurorul.

Totodată, Roman s-a declarat victima unei răzbunări din partea şefului său, despre care a declarat că are informaţii şi dovezi că a comis numeroase abuzuri. „El m-a făcut nesimţit şi am replicat spunându-i interlop şi infractor. Dar eu am şi probe", a explicat Roman BIHOREANULUI, spunând că Gavra ar fi favorizat infractori în schimbul unor favoruri financiare, chestiuni prezentate pe larg într-un comunicat de presă pe care l-a expediat mai multor instituţii de presă. "Am deranjat un om al sistemului mafiot. El a rămas, eu trebuie să plec", se spunea în acel document.

Exclus, dar încă nu

Pe de altă parte, însă, pe 23 iunie, magistratul a fost exclus din magistratură printr-o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Motivul invocat a fost, pe lângă agresarea şefului său, faptul că procurorul a încălcat Statutul care obligă magistraţii la soluţionarea cu celeritate a dosarelor, imputându-i-se faptul că a soluţionat în cursul anului precedent doar 900 de dosare, în timp ce alţii au rezolvat 1.300.

Nemulţumit de decizia CSM, Călin Roman a atacat-o, prin recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar până la soluţionarea cazului, a fost suspendat din funcţie.

„Oricum, potrivit Statutului magistraţilor, prin punerea în mişcare a acţiunii penale, procurorul inculpat ar fi fost suspendat din magistratură până la soluţionarea procesului penal", a declarat, joi, pentru BIHOREANUL purtătorul de cuvânt al CSM, judecătoarea Cecilia Morariu.

Vezi detaliile scandalului dintre procurorii orădeni Viorel Gavra şi Călin Roman în articolul: Procuror concediat pentru... obrăznicie