Procurorul orădean Liviu Lascu este noul şef al Parchetului Militar Cluj, urmând să coordoneze în următorii trei ani activitatea unităţii de parchet care anchetează faptele penale ale militarilor din 8 judeţe. 

Magistratul a câştigat examenul organizat toamna trecută de Consiliul Superior al Magistraturii pentru ocuparea funcţiei de prim-procuror, cu media 9,03.

În vârstă de 50 ani şi fost ofiţer de artilerie, Liviu Lascu a intrat în magistratură în 1999 şi lucrează ca procuror militar din februarie 2000, ocupând până anul trecut funcţia de prim-procuror adjunct al Parchetului Militar Cluj.

El este doctor în drept şi profesor de drept procesual penal în cadrul Universităţii Agora din Oradea.

În 2017, procurorul s-a clasat pe locul 2  la faza regională a concursului naţional de strategii de anchetă - la care participă procurori ai Parchetelor de pe lângă Tribunale, cei din cadrul Parchetelor de pe lângă Curţile de Apel, respectiv procurori militari din Transilvania şi Banat -, în cadrul căreia echipele de procurori şi poliţişti implicaţi în soluţionarea unui caz sunt chemaţi să prezinte într-o formă atractivă modul în care au dus la capăt cercetările.

Magistratul s-a înscris în competiţie cu o anchetă realizată împreună cu poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor, care viza un pompier contrabandist din Salonta, Bogdan Dascălu, prins că a tranzacţionat peste 12.000 pachete de ţigări de contrabandă. Cazul, prezentat pe larg de BIHOREANUL, a fost rezolvat într-un mod inedit de anchetatori, care i-au pus sub învinuire şi pe clienţii fideli ai contrabandistului, între care şi 30 de cadre MAI şi MApN, obligaţi în final la muncă în folosul comunităţii, dar şi să vireze la bugetul statului banii daţi pe ţigările de contrabandă.