Procurorul orădean Liviu Alexandru Lascu, şef al Parchetului Militar Cluj, ar putea prelua conducerea Secţiei Militare din Direcţia Naţională Anticorupţie. Propunerea a fost făcută de procurorul şef al DNA, Crin Bologa, şi va fi discutată de Consiliul Superior al Magistraturii. 

Potrivit datelor făcute publice de CSM, Liviu Alexandru Lascu ar putea prelua cu delegare şefia Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari din cadrul DNA. Propunerea urmează să fie discutată în şedinţa de marţi a Secţiei pentru procurori din CSM. 

"Pentru mine ar fi o nouă provocare această funcţie. Deocamdată este pe o perioadă determinată de 6 luni", a declarat Lascu, pentru BIHOREANUL.

Ofiţer, magistrat, profesor

În vârstă de 51 ani şi fost ofiţer de artilerie, colonelul magistrat Liviu Alexandru Lascu este doctor în drept, cu o lucrare care a tratat „Modalităţile de participare la comiterea crimelor date în competenţa instanţelor penale internaţionale", autor a numeroase articole despre procesele de la Tribunalele penale internaţionale pentru fosta Iugoslavie şi Ruanda, cu sediul la Haga. A fost delegat ca punct de contact al României la Reţeaua europeană EUROJUST - Secretariatul pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război în perioada 2015-2016 şi este profesor de drept procesual penal la Universitatea Agora, din Oradea. 

Lascu a intrat în magistratură în 1999 şi lucrează ca procuror militar din februarie 2000, ocupând până 2020 funcţia de prim-procuror adjunct al Parchetului Militar Cluj, iar de atunci este prim-procuror al unităţii de parchet care anchetează faptele penale ale militarilor din 8 judeţe.

În 2017, el s-a clasat pe locul 2  la faza regională a concursului naţional de strategii de anchetă - la care participă procurori ai Parchetelor de pe lângă Tribunale, cei din cadrul Parchetelor de pe lângă Curţile de Apel, respectiv procurori militari din Transilvania şi Banat -, în cadrul căruia echipele de procurori şi poliţişti implicaţi în soluţionarea unui caz sunt chemaţi să prezinte într-o formă atractivă modul în care au dus la capăt cercetările.

Candidat la CSM

Magistratul s-a înscris în competiţie cu o anchetă realizată împreună cu poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor, care viza un pompier contrabandist din Salonta, Bogdan Dascălu, prins că a tranzacţionat peste 12.000 pachete de ţigări de contrabandă. Cazul, prezentat pe larg de BIHOREANUL, a fost rezolvat într-un mod inedit de anchetatori, care i-au pus sub învinuire şi pe clienţii fideli ai contrabandistului, între care şi 30 de cadre MAI şi MApN, obligaţi în final la muncă în folosul comunităţii, dar şi să vireze la bugetul statului banii daţi pe ţigările de contrabandă.

În acest an, Liviu Alexandru Lascu a candidat pentru un loc în noul Consiliu Superior al Magistraturii şi a strâns 139 de voturi, insuficiente, însă, pentru a fi ales.

În proiectul său, după cum a relatat BIHOREANUL, Lascu a făcut o analiză contondentă a problemelor generate în sistemul judiciar de scandalurile din CSM şi derapajele membrilor, venind totodată cu propuneri îndrăzneţe, ca de pildă reîmpărţirea teritorială a curţilor de apel şi a parchetelor de pe lângă acestea, astfel încât să nu mai existe jurisdicţii cu doar două judeţe, în timp ce altele au patru, dar şi transformarea judecătoriilor în secţii teritoriale ale tribunalelor (la fel şi a parchetelor), ca să nu mai existe discuţii cu privire la competenţele acestora.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!