Procurorul Sebastian Vălean, şeful Parchetului Curţii de Apel Oradea, s-a înscris la concursul pentru funcţia de prim-adjunct al procurorului general al României. Magistratul orădean este unicul candidat pentru această funcție.

„M-am hotărât în ultima clipă, sămbăta trecută. Mi-am întocmit proiectul, mi-am strâns documentele şi mi-am depus dosarul. E o nouă provocare”, a explicat Vălean vineri, pentru BIHOREANUL.

În cadrul procedurii de selecţie pentru noua funcţie la care candidează, magistratul orădean a parcurs etapa eliminatorie, în care se verifică dacă îndeplineşte condiţiile legale de participare. Acestea presupun, printre altele, să aibă vechimea de 15 ani în activitate, să nu fi făcut parte din serviciile de informaţii şi să nu fi colaborat cu ele.

Admiterea procurorului orădean a fost anunţată vineri pe site-ul oficial al Ministerului Justiţiei, unde s-a specificat şi faptul că, pe 7 iunie, începând de la ora 9, candidatul se va prezenta în faţa comisiei de selecţie, unde îşi va susţine proiectul de management, va răspunde la întrebări menite să-i verifice aptitudinile manageriale, de comunicare şi modul în care se raportează la valorile profesiei, respectiv ale funcţiei pentru care candidează.

Rezultatele se vor publica pe pagina Ministerului Justiţiei pe data de 16 iunie.

În vârstă de 51 ani, Sebastian Vălean a făcut parte din prima generaţie de absolvenţi ai Facultăţii de Drept din Oradea, în 1996.

Şi-a început cariera de magistrat - procuror pe 14 aprilie 1997, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, iar din 2006 lucrează la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea unde, între 2016 și 2018, a condus Secția de urmărire penală şi, din 2018, ocupă funcția de procuror general, fiind la al doilea mandat.

Ministerul Justiţiei a anunţat pe 13 aprilie că organizează selecţie pentru ocuparea funcţiilor de prim-adjunct şi adjunct al procurorului general al României, pentru două funcţii de procuror-şef adjunct la Direcţia Națională Anticorupție, două funcţii de procuror-şef adjunct la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Candidaţii trebuiau întocmească un proiect de management şi să depună minimum 10 lucrări pe care le-a soluţionat în ultimii 5 ani. Audierea candidaţilor în cadrul interviului se transmite în direct, audio şi video, pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!