Prodecanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea, Constantin Romanul, a fost prins în flagrant, joi dimineaţă, în timp ce lua mită de la două studente ca să le promoveze la examenul de la disciplina la care el este titular ca profesor universitar.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa, a declarat că flagrantul s-a realizat la Spitalul Judeţean din Oradea, unde universitarul lucrează ca medic şi şef de secţie la Secţia Oro-Maxilo-Facială, Compartimentul ORL.

"Suspectul a fost surprins în cursul dimineţii de azi, în jurul orei 07.30, în cabinetul său, în timp ce lua banii de la studente. Cu prilejul percheziţiei realizate au fost găsite sume importante de bani şi documente", a declarat prim-procurorul Parchetului Bihor.

Potrivit unor surse din cadrul anchetei, Romanul a pretins şi primit câte 200 de euro de la cele două studente din anul IV. În cabinetul său, anchetatorii au mai găsit aproximativ 2.000 euro, bani despre care bănuiesc că ar proveni tot de la studenţi ai FMF Oradea, care şi-ar fi "cumpărat" examenele.

La sosirea anchetatorilor, în faţa biroului universitarului erau mulţi studenţi. De altfel, când i-a văzut pe poliţişti, medicului i s-a făcut rău, însă a primit îngrijii medicale de la colegii săi, cardiologi, şi şi-a revenit.

"Cu prilejul percheziţiei realizate au fost găsite sume importante de bani şi documente, care conferă indicii concrete că şi în zilele anterioare medicul a pretins şi primit de la studenţii din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea, bani pentru a promova, în perioada imediat următoare, examenele din sesiunea de vară", arată un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

La acţiunea coordonată de Laurenţiu Berce, procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, au participat poliţişti judiciari ai Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor, conduşi de subcomisarul Lucian Hodoşan, şef birou în cadrul SIF.

Contactat de BIHOREANUL, rectorul Constantin Bungău a declarat că nu ştia nimic despre ancheta ce-l vizează pe Romanul. "Aflu de la dumneavoastră. Eram chiar la festivitatea de final de studii de la Farmacie, cu domnul decan Bodog şi doamna prodecan Anamaria Pallag", a declarat rectorul.

Decanul FMF, Florian Bodog, a declarat la rândul său că nu ştia nimic despre anchetă şi nici nu bănuia ce se întâmplă. "Ştiu doar ce am văzut în presă. Nici nu este uzual ca organele de anchetă să ne anunţe. N-am avut nicio reclamaţie de la studenţi în acest sens", a declarat decanul pentru BIHOREANUL. Totodată, Bodog a declarat că, în urmă cu câteva săptămâni, înainte de debutul sesiunii, a transmis tuturor cadrelor didactice de la FMF, prin prodecani şi directorii de departamente, să nu aibă astfel de practici, adică să nu ia bani de la studenţi pentru promovarea unor examene.

Pe de altă parte, conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea se delimitează de scandal. "Am fost anunţaţi în această dimineaţă despre existenţa unei percheziţii, iar la proceduri a fost prezentă şi jurista spitalului. Trebuie să vă spun că noi nu suntem de acord cu astfel de practici. Oricum, faptele de care este acuzat domnul doctor sunt comise pe linie universitară, dânsul are cabinet ca şef de secţie şi singura legătură este că aici s-a întâmplat să se organizeze flagrantul", a precizat dr. Lucia Daina, directorul medical al spitalului.

La Spitalul Judeţean, percheziţiile au continuat până în jurul orei 13, când, însoţit de poliţişti şi un procuror, medicul Constantin Romanul a urcat la volanul maşinii sale, un BMW, şi a plecat, fiind urmat de o maşină a poliţiştilor.

În faţa jurnaliştilor adunaţi la Spitalul Judeţean, Romanul a refuzat să facă orice declaraţii.

Universitarul urmează să fie dus la sediul Parchetului de pe lângă Parchetul Bihor, pentru audieri, după care procurorii vor decide dacă se impune reţinerea, respectiv arestarea sa.

UPDATE

Procurorii Parchetului Bihor au emis joi seară ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele lui Romanul, urmând ca în cursul zilei de vineri să îl prezinte judecătorilor, cu propunere de arestare preventivă.