Angajaţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Bihor au controlat în cursul săptămânii trecută opt unităţi de tip supermarket şi hipermarket, constatând mai multe nereguli la toate acestea.

Potrivit şefului CJPC Bihor, Cătălin Giani Bura, principalele abateri constatate au fost nerespectarea obligaţiei producătorilor de a semnala cantitatea ingredientelor ce apar în denumirea sub care se vinde produsul (de exemplu, în cazul brânzei topite cu smântână trebuie menţionat procentul de smântână şi cel din brânză, etc), nemenţionarea ingredientelor în ordinea descrescătoare a ponderii lor în produs, lipsa datelor de identificare ale producătorului / ambalatorului produselor (denumirea şi adresa sediului social), neafişarea preţului per unitatea de măsură pentru produsele preambalate.

Cea mai revoltătoare abatere se referă însă la descoperirea că produsul "Zahăr Tos Muntenia, ambalat la 1.000 grame (producator SC Bunbusinesselit BBE SRL Pitesti) era, practic, obiectul unui furtişag cu cântarul. "Lotul 168.8 - 01.07.2013 s-a dovedit neconform în urma determinărilor efectuate, fiind constatat faptul că lotul supus verificării este respins. Din 50 de măsurători, 18 au depăşit dublul erorii negative tolerate, restul depăşind eroarea negativă admisă de 15 grame, prevazută de HG 530/2001", se arată într-o informare publică a CJPC Bihor.

Întreaga cantitate de 2.478 kg de zahăr depistată de comisarii de la Protecţia Consumatorului că era pusă în vânzare în ambalaje cu gramaj mai mic, în valoare de 9.367 lei, a fost oprita de la comercializare, iar comisarii CJPC Galati au fost informaţi pentru a efectua o acţiune de control la producător/ambalator.

În cadrul controalelor făcute la super- şi hipermarketuri, comisarii bihoreni au dat amenzi în valoare de 45.000 lei.